V Macedónsku sa začalo referendum o zmene názvu krajiny

NETKY.SK • 30 September 2018, 09:22 • 2 min
V Macedónsku sa začalo referendum o zmene názvu krajiny

SKOPJE - V Macedónsku sa začalo v nedeľu referendum o zmene názvu krajiny na "Republiku Severné Macedónsko".

slovakia

left justify in out

Ako informovala agentúra DPA, občania sa vyjadrujú k otázke, či "podporujú vstup do EÚ a NATO akceptovaním dohody medzi Macedónskom a Gréckom".

 

Dohoda o zmene názvu Macedónska rozdelila verejnú mienku v Macedónsku i Grécku. Odporcovia tvrdia, že druhej strane ponúka príliš veľa. Protestné zhromaždenie odporcov referenda, ktoré bolo naplánované na štvrtok v centre Skopje, podľa informácií macedónskej polície zrušili.

 

Pre nedeľňajší plebiscit je rozhodujúca účasť. Výsledok bude platný jedine vtedy, ak sa na hlasovaní zúčastní nadpolovičná väčšina 1,8 milióna oprávnených voličov. Prieskumy naznačujú, že výsledok referenda by mal byť v prospech zmeny názvu, a tým aj ústavy, účasť však nemusí dosiahnuť požadovanú úroveň.

 

Macedónsky parlament ratifikoval dohodu s Gréckom napriek tomu, že ju prezident odmietol podpísať. Po referende v prípade pozitívneho výsledku musia poslanci odhlasovať zmenu ústavy, aby mohla vstúpiť do platnosti zmena názvu krajiny. Posledným krokom k plnej implementácii dohody je jej ratifikácia gréckym parlamentom, v ktorom vládne ohľadom tejto otázky hlboký rozkol.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies