V Macedónsku sa uzavreli volebné strediská, účasť prekročila 60 percent

NETKY.SK • 11 December 2016, 20:11 • 2 min
V Macedónsku sa uzavreli volebné strediská, účasť prekročila 60 percent

SKOPJE - Záver dnešných predčasných parlamentných volieb v Macedónsku poznačil nebývalý záujem voličov. Kým do začiatku popoludnia bola účasť umiernená, potom dorazilo k urnám toľko voličov, že o 17. hodine, dve hodiny pred koncom volieb, prekročila účasť voličov 60 percent, informovala tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Voľby sú považované za rozhodujúce pre ukončenie hlbokej politickej krízy a návrat krajiny na cestu smerom k členstvu v Európskej únii.

 

EÚ vlani sprostredkovala dohodu medzi premiérom Nikolom Gruevským a jeho sociálnodemokratickým súperom Zoranom Zajevom o vyriešení krízy predčasnými parlamentnými voľbami.

 

Gruevski sa v januári vzdal funkcie a umožnil vznik úradníckej vlády poverenej uskutočniť reformy a zabezpečiť slobodné a čestné voľby.

Ich konanie však dvakrát odložili, v apríli a potom v júni, pre sťažnosti opozície, že podmienky nie sú spravodlivé.

 

"Dnes by mali občania vyjadriť svoj vlastný ... názor na to, akým smerom má Macedónsko ísť," povedal Gruevski novinárom po odovzdaní svojho hlasu v Skopje. Usiluje sa o volebné víťazstvo svojich konzervatívcov z VMRO-DPMNE (Vnútorná macedónska revolučná organizácia - Demokratická strana macedónskej národnej jednoty) a návrat do funkcie. Ak sa to strane podarí, bude to jej piate volebné víťazstvo od roku 2006.

 

Zajev dúfa, že odstaví konzervatívcov od moci a dokáže svoje obvinenie Gruevského z korupcie.

 

"Dnes sme si vybrali život pre budúcnosť našej krajiny," vyhlásil vo volebnom stredisku v meste Strumica.

 

Počas predvolebnej kampane sa obaja politici venovali viac vzájomnému osočovaniu ako propagácii programov, ktoré by zlepšili situáciu v Macedónsku, najchudobnejšej časti z bývalej Juhoslávie.

 

Vzájomné osočovanie a spory paralyzujú Macedónsko od všeobecných volieb v apríli 2014, čo vyvoláva napätie a hromadné protesty.

 

Politická nestabilita spolu s viaznucimi reformami brzdia macedónske úsilie o vstup do EÚ, ktorej je kandidátskou krajinou od roku 2005.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona