V Macedónsku sa konajú predčasné parlamentné voľby

NETKY.SK • 11 December 2016, 09:54 • 2 min
V Macedónsku sa konajú predčasné parlamentné voľby

SKOPJE - Takmer 1,8 milióna oprávnených voličov môže dnes v predčasných parlamentných voľbách v Macedónsku spolurozhodnúť o personálnom zložení tamojšieho zákonodarného zboru.

slovakia

left justify in out

Volebné miestnosti v celej tejto balkánskej krajine sa otvorili o 07.00 h a uzatvoria sa o 19.00 h.

Finále predvolebnej kampane neprinieslo zásadné prekvapenia, aj keď napríklad útok hackerov na volebné zoznamy a údajné manipulácia s nimi spôsobil v krajine rozruch.

 

Dlhoročný premiér Nikola Gruevski sa na záverečnom podujatí kampane nechal počuť, že v prípade volebného úspechu zvýši dôchodky i mzdy. Chýbať by nemali ani subvencie pre pôdohospodárov a dostatok nových pracovných príležitostí.

 

Jeho rival Zoran Zaev však hovoril, že ide iba o podfuk, tvrdiac, že Macedónsko je na tom veľmi zle, že Gruevského režim vyhnal za hranice stovky tisícok občanov a podkopal ústavu.

 

Situáciu v štáte ešte ďalej komplikuje fakt, že sociálni demokrati pod vedením Zaeva čelili v ostatnom čase nejednému škandálu korupčného charakteru a že na scéne sú relatívne významné subjekty zastupujúce záujmy početnej albánskej národnostnej menšiny.

 

K dohode o napokon definitívnom termíne predčasných parlamentných volieb, ktoré s ohľadom na nepripravenosť predtým dvakrát v tomto roku odložili, dospeli v júli a potvrdili v posledný augustový deň predstavitelia týchto politických subjektov:

-- najsilnejšej opozičnej strany Sociálnodemokratický zväz Macedónska (SDSM);

-- konzervatívneho zoskupenia VMRO-DPMNE (Vnútorná macedónska revolučná organizácia - Demokratická strana macedónskej národnej jednoty) pod vedením bývalého premiéra Nikolu Gruevského;

-- Demokratickej únie pre integráciu (DUI), zastupujúcej záujmy etnických Albáncov;

-- a podobne zameranej Demokratickej strany Albáncov.

 

Poslanci macedónskeho parlamentu vyslovili 2. septembra dôveru dočasnej vláde, ktorá mala krajinu doviesť k dnešným predčasným voľbám.

 

V sedemnásty októbrový deň potom poslanci schválili budúcoročný rozpočet a rozhodli o rozpustení zákonodarného zboru, aby otvorili cestu k dnešným voľbám.

 

Už predtým v tomto roku termín týchto volieb dvakrát odložili, a to najskôr z 24. apríla na 5. júna, neskôr z 5. júna na neurčito.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona