V Lyone padali krúpy, aj historické góly Severných Írov

NETKY.SK • 17 Jún 2016, 10:14 • 2 min
V Lyone padali krúpy, aj historické góly Severných Írov

LYON - Historický triumf, rozhodcom prerušený zápas, účasť Slovenska iná ako v hráčskom podaní i najneskorší gól v histórii majstrovstiev Európy. Aj tieto náležitosti sa zaznamenali vo štvrtkovom zápase v Lyone Ukrajina - Severné Írsko (0:2) v základnej C-skupine na majstrovstvách Európy vo Francúzsku.

slovakia

left justify in out

Jeden z piatich nováčikov na tomto kontinentálnom šampionáte uspel a zažil premiérovú bodovú radosť. Hoci v držaní lopty dominovali Ukrajinci (v percentuálnom vyjadrení 65 - 35, pozn.), z víťazstva sa tešili "ostrovania". Severní Íri si s doterajšími tromi bodmi zachovali reálnu šancu na postup do vyraďovacích bojov, ich súper zatiaľ dva razy prehral a účasť v osemfinále ME 2016 je pre Ukrajinu už iba v teoretickej rovine.

 

"Dnešný úspech je ťažké opísať slovami, ukázali sme všetky kvality nášho futbalu. Vybojovali sme si skvelú šancu na dobré konečné umiestnenie v skupine. Pravdepodobnosť, že neskončíme aspoň tretí, je minimálna. V najbližšom zápase s Nemeckom sa pokúsime získať aspoň bod," hodnotil stretnutie tréner Severného Írska Michael O´Neill. Z jeho zverencov sa po bezgólovom prvom polčase presadil hlavou Gareth McAuley, vyhodnotený ako hráč zápasu. "Pred týmto šampionátom nám nikto nedával šancu. Väčšina ľudí tvrdila, že nezískame ani bod. Na úvod proti Poľsku (0:1, pozn.) sme nehrali s takým nasadením ako dnes. Som rád, že som strelil historicky prvý gól na majstrovstvách Európy, je to niečo špeciálne," vyjadril sa McAuley, na klubovej úrovni hráč anglického West Bromwichu Albion. Poistku pridal v šiestej minúte nadstaveného času striedajúci Niall McGinn. Tento presný zásah futbalistu škótskeho Aberdeenu mal aj historický rozmer: padol v čase 95:52 min, čo je najneskoršie strelený gól v riadnom hracom čase, resp. nadstavenom čase v 56-ročnej histórii európskych šampionátov.

 

Ukrajinci síce mali loptu častejšie na kopačkách, ale rovnako ako na úvod proti Nemecku aj tentoraz odchádzali z trávnika s prehrou 0:2. Obranca Jevgen Chačeridi, ktorý pri prvom góle neustrážil strelca McAuleya, si sypal popol na hlavu: "Pri štandardnej situácii sme si nerozobrali hráčov. Beriem ten gól na seba a prosím všetkých o odpustenie. Vpredu sme neboli nebezpeční, a ak sa aj niečo naskytlo, šance sme nezrealizovali. Ani Severní Íri nemali veľa príležitostí na skórovanie, ale boli efektívni," priznal Chačeridi. Tréner Michail Fomenko po nevydarenom stretnutí skonštatoval: "Na trávniku sme urobili množstvo chýb, na stretnutie sme neboli mentálne pripravení. Naši hráči možno precenili oponentov a podcenili snahu, ktorá je potrebná na víťazstvo. Na hre súpera nás však nič neprekvapilo. Od Severného Írska sme čakali presne takýto futbal. Myslím si, že v kvalifikácii strelili deväť zo šestnástich gólov zo štandarných situácii či po autovom vhadzovaní."

 

Aj Slovensko malo v Lyone zastúpenie: prvým asistentom českého hlavného arbitra Pavla Královca bol Roman Slyško. Štyridsaťdvaročný rodák zo Šale už má skúsenosti z významných turnajov: "na čiare" spolu s Martinom Balkom asistovali hlavnému rozhodcovi Ľubošovi Micheľovi na majstrovstvách sveta 2010 v JAR či na majstrovstvách Európy 2008 v Rakúsku a Švajčiarsku. Na ostatnom kontinentálnom šampionáte v roku 2012 v Poľsku a na Ukrajine pôsobil Slyško vo funkcii náhradného asistenta hlavného arbitra.

 

Královec musel prerušiť štvrtkový duel, dôvodom boli krúpy na hracej ploche. Hráči mali na Stade de Lyon náročné podmienky, počas duelu husto pršalo. Po necelých piatich minútach sa však pokračovalo v zápase a napokon. Nevľúdné "ostrovné" počasie napokon prialo Severným Írom, ktorí sú na tieto podmienky viac zvyknutí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies