V lyžiarskom stredisku Strednica vyrastie protipožiarna vodná nádrž

NETKY.SK • 25 August 2010, 11:59 • 2 min
V lyžiarskom stredisku Strednica vyrastie protipožiarna vodná nádrž

V lyžiarskom stredisku Strednica vyrastie protipožiarna vodná nádrž

slovakia

left justify in out

img

Vedľa lyžiarskych vlekov v stredisku Ždiar – Strednica sa v súčasnosti buduje protipožiarna vodná nádrž. Ako pre TASR uviedol vedúci strediska Marián Bekeš, nádrž bude slúžiť predovšetkým na hasiace účely, keďže v oblasti na hranici Magury a Belianskych Tatier pribúdajú vyschnuté stromy, ktoré môžu spôsobiť požiar.
"Bude slúžiť Štátnym lesom Tatranského národného parku, pozemkovému spoločenstvu Strednica, mestu Spišská Belá, urbáru Ždiar a obci Ždiar, ktorá je ešte stále z veľkej časti drevená," priblížil Bekeš. V okolí doposiaľ nebola podobná nádrž, ktorá by poskytovala vodu v prípade požiaru.
Pozemky na vodnom toku Stredničianskeho potoku, kde bude nádrž s obsahom 17 tisíc metrov kubických vybudovaná, poskytlo lyžiarske stredisko. Podľa projektu sú na nej vybudované tri hrádze, pričom odberný objekt pre čerpanie vody bude za prvou hrádzou. "Bude to vhodné aj na hasenie vrtuľníkom vo vysokohorskom prostredí, kaskády sme volili preto, aby nádrž zapadla do prírodného prostredia, aby to aj pekne vyzeralo," zdôvodnil Bekeš. V budúcnosti by mohla byť vodná plocha využívaná aj na rekreačné účely, iné využitie Bekeš zatiaľ nekonkretizoval.
Nádrž sa bude rozprestierať na ploche 0,87 hektára v treťom stupni ochrany prírody. Prístupová cesta k nej bola vybudovaná v minulosti pre potreby strediska, stavbári ju už len upravia. "Nebudeme tam dávať asfalt, iba ju vysypeme štrkom a zatlačíme," uviedol Bekeš. Vodná plocha bude niesť oficiálny názov Protipožiarna vodná nádrž Ždiar – Strednica.
Výstavba nádrže sa začala na jar tohto roku, na jej budovaní spolupracovali aj odborníci z oblasti ekológie. Majitelia lesov dali vypracovať štúdiu na Ekologickej fakulte Technickej univerzity vo Zvolene. Predpokladaný termín dokončenia je jar budúceho roku, v prípade dobrých klimatických podmienok aj skôr. Od augusta minulého roku prešiel projekt celým schvaľovacím procesom, vrátane posudzovania vplyvov na životné prostredie, konečným povoľovacím orgánom bol Obvodný úrad životného prostredia v Poprade.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies