V ľudskej krvi našli po prvý raz plastové častice! Ako sa tam dostali?

NETKY.SK • 26 Marec 2022, 10:18 • 2 min
V ľudskej krvi našli po prvý raz plastové častice! Ako sa tam dostali?

LONDÝN - Plastové častice sú často sa vyskytujúce znečisťujúce látky v životnom prostredí a potravinových reťazcoch, píšu autori štúdie. Prítomnosť takýchto častíc v ľudskej krvi však doteraz nepotvrdil žiadny výskum.

slovakia

left justify in out

Holandskí vedci objavili v ľudskej krvi po prvý raz drobné plastové častice. Na to, či môžu predstavovať zdravotné riziko, je však potrebný ďalší výskum. TASR o tom informuje na základe štúdie zverejnenej v databáze ScienceDirect.

 

img

 

Cieľom štúdie bolo určiť množstvo plastových častíc menších než 700 nanometrov vo vzorkách krvi 22 dobrovoľníkov. Stredná hodnota merateľnej koncentrácie plastových častíc v krvi bola 1,6 mikrogramu na mililiter, čím po prvý raz potvrdili hromadnú koncentráciu plastových polymérov v ľudskej krvi.

 

Prečítajte si tiež: VIDEO: V Antarktíde sa rozpadol ľadovec veľký ako Rím!

 

Vedci zistili prítomnosť štyroch polymérov. Najpočetnejším z nich bol polyetyléntereftalát (PET), ktorý používajú aj pri výrobe plastových fliaš, píše na svojej webovej stránke spravodajská stanica Sky News. Jeho prítomnosť potvrdili u polovice dobrovoľníkov.

 

Tieto mikroplasty sa podľa vedcov do krvi dostali pravdepodobne po vdýchnutí alebo prijatím v potrave. Ich zdrojmi mohli byť buď zdroje z vonkajšieho prostredia zo vzduchu, vody a potravy, alebo prostriedky starostlivosti o telo.

 

img

 

Výsledky štúdie podľa vedcov potvrdili, že plastové častice sú schopné preniknúť do krvného obehu. Na to, či prítomnosť týchto plastov môže predstavovať zdravotné riziko, je však potrebný ďalší výskum.

 

Možno vás zaujme: Pacienti ohodnotili slovenské nemocnice. Pozrite sa, ako dopadli!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies