V ľudovom dome sa nachádza aj parádna izba Slovákov z Maďarska

NETKY.SK • 3 September 2014, 16:09 • 2 min
V ľudovom dome sa nachádza aj parádna izba Slovákov z Maďarska

MATÚŠKOVO - Na dnešnej konferencii v Matúškove v okrese Galanta na tému ľudová architektúra, expozícia ľudového bývania a národné kultúrne pamiatky na Slovensku, sa zúčastnili zástupcovia múzeí z celej republiky.

slovakia

left justify in out

Uviedla to pre TASR etnologička Vlastivedného múzea v Galante Izabela Danterová.
     

"Predstavia sa tu prednáškami odborníci, pamiatkari a múzejníci, ktorí majú na starosti národné kultúrne pamiatky, ľudové domy. V týchto obydliach sa nachádzajú expozície ľudového bývania, ktoré sú otvorené aj pre verejnosť," priblížila Danterová. Pripomenula, že konferencia si vytýčila aj ďalšie ciele, predovšetkým zhodnotiť stav expozícií, nachádzajúcich sa v ľudových domoch z hľadiska architektonických daností, múzejnej dokumentácie a prezentácie. "Zhodnotíme tu miesto ľudových domov, prezentujeme širokú problematiku rekonštrukčných prác v záujme uchovávania," pokračovala. 
     

Na konferencii viacerí odborníci poukázali na aktuálne problémy vlastníkov, správcov týchto domov a na význam vidieckeho turizmu z hľadiska širšieho regiónu ako aj obce. "Skúmame postoj a vzťah miestnych obyvateľov k týmto expozíciám a na záver konferencie budeme hľadať východiská a metódy pre ďalšie riešenie postupu objektívneho a primeraného využitia týchto objektov," povedala etnologička.
     

V doobedňajšej časti konferencie odzneli prednášky, v popoludňajších hodinách sa účastníci premiestnili do ľudového domu. "Toto dnešné stretnutie je aj príležitosťou na oslavu tohto domu, ktorý už 30 rokov slúži verejnosti ako expozícia ľudového umenia. Toto obydlie prezentuje tradičné bývanie miestneho maďarského obyvateľstva a Slovákov zo Slovenského Komlóšu," ozrejmila Danterová s tým, že obec je zaujímavá aj preto, lebo po druhej svetovej vojne, v roku 1946-48 vysídlili do Maďarska väčšiu časť obyvateľov maďarskej národnosti z Matúškova a namiesto nich prišla slovenská komunita z mestečka Slovenský Komlóš. "Toto etnikum prinieslo so sebou aj hmotné a duchovné pamiatky, ktoré uchovávali až do 80-tych rokov. Vďaka nim sme mohli zariadiť izbu Slovákov," konštatovala.
     

V dome v Matúškove návštevník nájde ľudový interiér. V prednej izbe a v kuchyni sa nachádza ľudové bývanie miestneho zámožnejšieho gazdu a v ďalšej miestnosti parádna izba Slovákov.
     

Organizátorom podujatia je Trnavský samosprávny kraj, Vlastivedné múzeum v Galante a Obecný úrad v Matúškove.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona