V Londýne zjedia hamburger z umelého mäsa za 250-tisíc!

NETKY.SK • 5 August 2013, 11:21 • 2 min
V Londýne zjedia hamburger z umelého mäsa za 250-tisíc!

AMSTERDAM - Tím vedcov z Maastrichtskej univerzity v Holandsku dnes v Londýne predstaví a následnej aj skonzumuje prvý hamburger vyrobený z mäsa vypestovaného v univerzitnom laboratóriu z buniek v Petriho miskách. Informoval o tom spravodajský server DutchNews.nl.

slovakia

left justify in out

Vedúci výskumného tímu Dr. Mark Post a jeho kolegovia začali tým, že odobrali kmeňové bunky z kravského mäsa. Následne sa im v priebehu troch mesiacov podarilo umelo vypestovať vyše 20.000 svalových vlákien. Keď boli mäsové bunky podobné vláknam pripravené, uskutočnil sa ich ručný zber a stlačením všetkých vlákien dohromady vznikla zmes pre hamburger.

Podľa vedcov sa celkové náklady tohto projektu vyšplhali na sumu 250.000 eur a dá sa povedať, že dnes popoludní v Londýne bude v priamom prenose pred novinármi skonzumovaný najdrahší hamburger na svete. Jedným z konzumentov "labburgeru," čiže hamburgeru z laboratória, bude aj Dr. Post.

"Kravy sú veľmi neefektívne. Musíme ich veľa kŕmiť, aby sme sa mohli sami najesť. Umelo pripravené mäso bude účinnejšie," vyhlásil v tejto súvislosti Post pre britský denník Guardian. 

Podľa výpočtov jeho tímu je v súčasnosti okolo 30 percent zemského povrchu určeného na pasienky pre zvieratá. Pritom sa predpokladá nárast ľudskej populácie na 9,5 miliardy obyvateľov v roku 2060, čo znamená, že trh s mäsom by sa mal zdvojnásobiť. 

To by ale znamenalo zvýšenie počtu čried dobytka a ďalšie emisie metánu, ktoré pomáhajú vytvárať skleníkový plyn a znižovanie priestoru pre pestovanie potravinárskych plodín na ornej pôde.

Dr. Post tvrdí, že umelo kultivované hovädzie mäso, ktoré sa jeho tímu podarilo vytvoriť, prechádza nevyhnutnými štúdiami na vplyv na životné prostredie, ale podľa prvých odhadov laboratórna príprava mäsa, ktorá sa stane výzvou pre budúce desaťročia, by viedla k zníženiu využívania pôdy a vody o 90 percent a zároveň by znížila celkovú spotrebu energie až o 70 percent.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona