V Londýne vystavili prvý súpis pravidiel z roku 1863

NETKY.SK • 21 August 2013, 16:42 • 2 min
V Londýne vystavili prvý súpis pravidiel z roku 1863

LONDÝN - Pri príležitosti 150. výročia založenia anglickej Futbalovej asociácie (FA) v stredu v Londýne vystavili rukou písané prvé pravidlá futbalu z roku 1863 od Ebenezera Cobba Morleyho, prvého sekretára FA.

slovakia

left justify in out

Kniha obsahuje pôvodných trinásť pravidiel hry, vrátane pokynov o veľkosti hracej plochy. Nechýbajú v nej ani inštrukcie, ako postupovať v prípade, ak lopta opustí hru či pravidlá pre vedenie lopty. Cenný artefakt, ktorého domov je futbalové múzeum v Manchestri, prezentovali v londýnskej Britskej knižnici súčasný tréner anglickej reprezentácie Roy Hodgson a šéf FA Greg Dyke. "Aj keď je to len malá kniha, jej prínos pre modernú históriu futbalu je neoceniteľný," uviedol hovorca Britskej knižnice.

Odhadovaná hodnota publikácie je 2,5 milióna libier (približne 2,9 milióna eur). Britskí odborníci ju zaraďujú medzi najcennejšie zachované dokumenty histórie dovedna s Veľkou listinou slobôd z roku 1215, zbierkou divadelných hier Williama Shakespeara z roku 1623 či denníkom polárneho bádateľa Roberta Falcona Scotta. Anglickú FA oficiálne založili 26. októbra 1863 v Londýne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies