V Londýne útočili teroristi

NETKY.SK • 4 Jún 2017, 08:28 • 2 min
V Londýne útočili teroristi

LONDÝN - Na sedem stúpol počet obetí sobotňajšieho teroristického útoku v Londýne, informovala dnes spravodajská stanica BBC. Hospitalizovaných je 48 ľudí. Londýnska metropolitná polícia dnes označila útoky za teroristické činy. Informovala o tom spravodajská stanica BBC.

slovakia

left justify in out

"Do piatich nemocníc v Londýne sme previezli 48 pacientov a na mieste sme ošetrili ďalších, ktorí utrpeli ľahké zranenia," povedal Peter Rhodes zo zdravotnej služby.

Medzi zranenými je aj jeden policajt. Zranenia utrpeli aj najmenej dvaja francúzski občania, pričom jeden z nich je vo vážnom stave, informovala spravodajská stanica BBC s odvolaním sa na úrad francúzskeho prezidenta.

 

Podľa polície traja páchatelia najprv dodávkou zrazili ľudí na chodníku Londýnskeho mosta (London Bridge), potom pokračovali v jazde na Borough Market, kde na ulici, v baroch a reštauráciách nožmi útočili na ľudí.

 

Polícia všetkých troch zastrelila. Uviedla, že proti podozrivých zneškodnili do ôsmich minút po prvom telefonáte.


obrazok

 

Útočníci mali na sebe atrapy viest samovražedných atentátnikov

 

Londýnska Metropolitná polícia dnes informovala, že sobotňajšie útoky v centre Londýna spáchala jedna skupina páchateľov. Polícia sa súčasne domnieva, že útočníkov nebolo viac ako traja. Túto svoju hypotézu bude však ďalej preverovať. Preto požiadala verejnosť o poskytnutie foto- a videozáznamov.

Podozriví mali na sebe vesty podobné tým, aké používajú samovražední atentátnici. Neskôr sa ukázalo sa, že šlo o atrapy. Výbušninu pri sebe podozrivé osoby nemali, spresnil Mark Rowley, šéf protiteroristickej jednotky Metropolitnej polície.

 

Totožnosť podozrivých polícia neoznámila. K útokom sa zatiaľ nikto neprihlásil. Očití svedkovia však podľa britských médií vypovedali, že útočníci vykrikovali "To je za Alaha!".

Agentúra Reuters v súvislosti s útokom napísala, že džihádistická organizácia Islamský štát v sobotu prostredníctvom služby Telegram vyzývala svojich sympatizantov, aby počas prebiehajúceho posvätného mesiaca moslimov - ramadánu - podnikli útoky proti "križiakom". Ako útočný nástroj majú použiť nákladné autá, nože a strelné zbrane.


obrazok

 

Mayová zvoláva tím Cobra


Britská premiérka Theresa Mayová zvolala na dnes ráno zasadnutie krízového štábu Cobra.

K udalostiam v Londýne sa okrem Mayovej vyjadril aj líder labouristov Jeremy Corbyn. Uviedol, že ide o brutálne a šokujúce činy. Dodal, že myslí na obete a ich rodiny, a poďakoval sa záchrannej službe za efektívny zásah.

K sobotňajším útokom došlo menej ako tri mesiace po tom, ako pri atentáte podľa podobného scenára na moste Westminster Bridge v Londýne zahynuli štyria ľudia. Piatou obeťou bol policajt, ktorého páchateľ dobodal pred budovou parlamentu.

 

Pred necelými dvoma týždňami zasa Británia zažila šok, keď samovražedný atentátnik aktivoval výbušninu na záver koncertu americkej popovej speváčky Ariane Grande, ktorý sa konal v multifunkčnej hale v Manchestri. Pri výbuchu zahynulo 22 ľudí vrátane detí a tínedžerov.

Británia pred týždňom znížila stupeň teroristickej hrozby v krajine z najvyššieho "kritického" -- vyhláseného po útoku v Manchestri z 22. mája - na "vážny", teda druhý najvyšší z piatich. Vo štvrtok britské ministerstvo obrany oznámilo ukončenie týždňového nasadenia vojakov po boku policajtov, aby im pomohli zvládnuť zvýšenú úroveň ohrozenia terorizmom v krajine po spomínanom bombovom útoku v Manchestri.


obrazok

 

Podľa BBC nastala panika, krik a plač

 

Britská spravodajská stanica BBC informovala, že ľudia, ktorí boli v dejiskách nočných incidentov alebo v ich blízkosti, boli šokovaní, nastala panika, krik a plač.

Podľa televízie BBC polícia okamžite uzavrela oblasť, kde k útokom došlo. Ľudia odtiaľ mohli odísť až neskôr, pod dohľadom policajtov a s rukami hore. Polícia počas zásahu vyzývala Londýnčanov i návštevníkov mesta, ktorí sa nachádzali v oblasti miesta činu, aby "ušli, skryli sa a až potom, v bezpečí, volali na políciu".

Britský denník Sun v noci nadnes, po útokoch, informoval o dvoch kontrolovaných explóziách, ktoré polícia uskutočnila v blízkosti sídla reakcie tohto periodika nachádzajúceho sa neďaleko Londýnskeho mosta, kde v sobotu neskoro večer dodávka zámerne vrazila do ľudí do chodníku. Tretiu explóziu bolo počuť o niečo neskôr. Došlo k nej v blízkosti mrakodrapu The Shard neďaleko spomínaného mosta.

 

Podobne ako v Machestri, kde sa pred dvoma týždňami odohral samovraždený atentát v multifunkčnej hale, aj medzi Londýnčanmi sa zdvihla vlna solidarity s tými ľuďmi, čo po útokoch kvôli policajnej uzávere uviazli v centre.

Pomoc im ponúklo viacero reštaurácií či hotelov, pričom do niektorých z nich záchranári sústredili zranených schopných chôdze. Ochotu pomôcť prejavili na sociálnych sieťach aj radoví občania. Najmenej jedna taxislužba ponúkala bezplatný odvoz pre uviaznuvších v centre Londýna.

Polícia obyvateľov i návštevníkov Londýna požiadala, aby boli pokojní, ale v strehu a opatrní. Ubezpečila ich, že podniká všetky kroky nutné v súvislosti s incidentmi, ku ktorým došlo v noci nadnes na moste London Bridge a v lokalitách Borough Market a Vauxhall.


obrazok

 

Facebook po útokoch v Londýne aktivoval funkciu kontrola bezpečia


Spoločnosť Facebook v noci nadnes po sérii incidentov v Londýne spustila službu Safety Check. Vďaka nej mohli ľudia, ktorí sa nachádzali priamo v dejiskách útokov alebo v ich blízkosti, oznámiť svojim blízkym, že sú v poriadku.

Novú funkciu s názvom Kontrola bezpečia predstavil Facebook v roku 2014.

 

Ak ju má používateľ aktivovanú, Facebook v krízových situáciách skontroluje jeho IP, poslednú známu polohu a miesto, kde podľa profilu býva. V prípade, že by sa mohol nachádzať v postihnutej oblasti, sieť ho notifikáciou vyzve, aby označil, že je v poriadku. Túto informáciu môžu následne vidieť jeho priatelia.

Nápad zaviesť túto službu vznikol po ničivom zemetrasení a následnej vlne cunami v Japonsku v roku 2011.


obrazok

 

Po útokoch v Londýne Trump žiada obnovenie cestovného zákazu


Po sobotňajších útokoch teroristov v Londýne americký prezident Donald Trump vyzval na obnovenie platnosti svojho dekrétu, ktorý zakazuje občanom šiestich prevažne moslimských krajín vstup do USA, informovala agentúra DPA.

"Musíme byť prezieraví, ostražití a tvrdí. Potrebujeme, aby nám súdy dali späť naše práva. Potrebujeme cestovný zákaz ako dodatočnú úroveň bezpečnosti!" napísal Trump na sociálnej sieti Twitter.

Ešte predtým vyjadril podporu Londýnu a Británii a ubezpečil, že Spojené štáty urobia čokoľvek, aby im pomohli. "Sme s vami. Boh vám žehnaj," napísal Trump vo svojom tweete.

 

Administratíva prezidenta Trumpa požiadala vo štvrtok Najvyšší súd, aby obnovil zákaz vstupu do krajiny pre občanov šiestich prevažne moslimských krajín. Ministerstvo spravodlivosti v žiadosti argumentovalo, že federálny odvolací súd v Richmonde vo Virgínii urobil niekoľko chýb pri rozhodovaní o Trumpovom dekréte. V USA bude podľa rezortu bezpečnejšie, ak tento zákaz začne platiť.

Odvolací súd v Richmonde koncom mája potvrdil marcové rozhodnutie federálneho sudcu z Marylandu, ktorý platnosť Trumpovho dekrétu pozastavil pre dôvodné podozrenie, že je namierený voči moslimom. K tomuto záveru dospel na základe vyhlásení z čias Trumpovej predvolebnej kampane, čím sa stotožnil s argumentmi Americkej únie občianskych slobôd (ACLU).

Podľa nálezu odvolacieho súdu je prezidentov dekrét zrejme v rozpore so zákazom náboženskej diskriminácie zakotveným v americkej ústave. Uplatnenie zákazu by podľa súdu spôsobilo nenapraviteľné škody mnohým ľuďom po celých Spojených štátoch.

Trump svojím dekrétom zo 6. marca na 120 dní zastavil prijímanie utečencov a na 90 dní zakázal vydávať nové víza občanom zo šiestich prevažne moslimských krajín, konkrétne zo Sýrie, Iránu, Líbye, Somálska, Sudánu a Jemenu.

Išlo pritom už o upravenú verziu januárového dekrétu, v ktorom pôvodne figuroval aj Irak. Jeho platnosť zablokovali americké súdy po sérii žalôb.


obrazok

 

Výberový prehľad incidentov, ktoré sa v britskej metropole udiali v minulosti


22. marca 2017 - Khalid Masood (52), narodený v Británii, ozbrojený nožom vyčíňal v blízkosti britského parlamentu v londýnskej štvrti Westminster. Najprv zrážal autom chodcov na Westminsterskom moste, potom z auta vystúpil a dobodal na smrť ozbrojeného policajta vo vchode na pozemok parlamentu. Pri incidente zahynuli šiesti ľudia vrátane útočníka a jedného policajta. Zranenia utrpelo približne 40 osôb. Britská polícia uviedla, že šlo o teroristický útok.

5. decembra 2015 - Taxikár inšpirovaný extrémistickou skupinou Islamský štát sa pokúsil sťať hlavu cestujúcemu na stanici metra Leytonstone. Páchateľa somálskeho pôvodu odsúdili na doživotie vo väzenskom zariadení pre duševne chorých s najvyšším stupňom stráženia.

22. mája 2013 - Dvojica v Británii narodených extrémistov inšpirovaných teroristickou sieťou al-Káida dobodala na smrť vojaka Leeho Rigbyho, ktorý bol v tom čase mimo služby. Muži ho najskôr zrazili autom a následne dosekali na smrť. Útočníka a jeho komplica odsúdili na doživotie.

7. júla 2005 - Pri teroristickom útoku na londýnske metro a autobus zahynulo v Británii 52 ľudí a ďalších asi 700 bolo zranených. Bomboví útočníci, britskí moslimovia, nastúpili na stanici King's Cross do spojov verejnej dopravy a v troch vlakoch metra a v autobuse sa vyhodili do vzduchu. Traja z útočníkov boli v Británii narodení muži pakistanského pôvodu, štvrtý bol imigrant z Jamajky.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona