V Londýne súdia tínedžerku obvinenú z prípravy útoku na Britské múzeum

NETKY.SK • 10 Máj 2018, 23:09 • 2 min
V Londýne súdia tínedžerku obvinenú z prípravy útoku na Britské múzeum

LONDÝN - V Londýne sa vo štvrtok začal súdny proces s britskou tínedžerkou obvinenou z plánovania útoku granátom na Britské múzeum.

slovakia

left justify in out

Ten údajne chystala po tom, ako sa jej nepodarilo stať sa manželkou džhádistu, uviedla agentúra AP. Safaa Boularová podľa prokuratúry hovorila o pripravovanom útoku už v textových správach, ktoré si vymieňala so starším mužom - bojovníkom militantnej organizácie Islamský štát v Sýrii. Za toho sa chcela vydať, avšak v roku 2017 ho zabili.

 

Žalobca Duncan Atkinson porotcom londýnskeho súdu vo štvrtok povedal, že Boularová chcela útokom na svetoznáme múzeum "rozpútať násilie v srdci Londýna". Samotná, v súčasnosti 18-ročná tínedžerka obvinenia z prípravy teroristických činov odmieta.

 

Atkinson uviedol, že po tom, ako Boularovú zatkli v apríli 2017 za to, že chcela vycestovať do Sýrie, sa pokúsila na vykonanie útoku prehovoriť svoju staršiu sestru, 21-ročnú Rizlaine.

 

Sestre údajne telefonovala z väzenia a hovorila s ňou v kódoch, pričom pre samotný útok používala označenie "čajová párty v štýle Alice v krajine zázrakov". Žalobca Atkinson ďalej povedal, že Rizlaine spoločne s matkou oboch sestier Minou Dichovou si obzerali významné miesta v Londýne a kúpili si tiež viacero nožov i batoh. Obe ženy zatkli ešte v apríli 2017. Rizlaine sa k plánovaniu útoku nožmi priznala. Jej matka je obvinená z toho, že jej pri jeho príprave mala pomáhať.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies