V Londýne sa začal Thatcherovej pohreb

NETKY.SK • 17 Apríl 2013, 13:30 • 2 min
V Londýne sa začal Thatcherovej pohreb

LONDÝN – Britská metropola Londýn je v stredu dejiskom veľkolepého pohrebu zosnulej expremiérky Margaret Thatcherovej. Rakvu s jej pozostatkami preniesli do Katedrály sv. Pavla, kde jej dajú popri kráľovnej Alžbete II. posledné zbohom osobnosti a smútiaci zo 170 krajín sveta.

slovakia

left justify in out

Známy Big Ben stíchol, keď Thatcherovej rakvu zahalenú v zástave Británie a ozdobenú bielymi kvetmi viezol pohrebný voz ulicami Londýna, ktoré lemovalo 200 vojakov, námorníkov a príslušníkov vzdušných síl v ceremoniálnych uniformách. Najprv ju prepravili do kaplnky vo Westminstri, odkiaľ ju následne viezla lafeta so šesťzáprahom ďalej do katedrály. Pohreb sprevádzajú prísne bezpečnostné opatrenia, pričom na jeho pokojný priebeh dohliada po útokoch v Bostone až 4 000 policajtov. Sprevádzajú ho tiež obavy z možných pokusov o narušenie obradu zo strany odporcov zosnulej líderky, ktorá dodnes polarizuje britskú verejnosť.

Medzi 2 300 pozvanými hosťami nechýba súčasný premiér David Cameron, traja jeho predchodcovia John Major, Tony Blair a Gordon Brown, americké politické osobnosti Dick Cheney a Henry Kissinger, premiéri Kanady, Izraela, Talianska, Poľska či Kuvajtu. Zastúpení sú tiež vojnoví veteráni z vojny o Falklandy v roku 1982 . Argentína na ceremónii zastúpená nie je.

Bývalá britská premiérka zomrela minulý pondelok vo veku 87 rokov. Thatcherová, prezývaná aj Železná lady, pôsobila na čele britskej vlády v rokoch 1979 až 1990. Stala sa tiež prvou ženou na tomto poste v britskej histórii. Počas 11-ročného pôsobenia na čele britskej vlády sa jej podarilo stabilizovať ekonomiku krajiny a v spolupráci s americkým prezidentom Ronaldom Reaganom vrátila Londýn do pozície jedného z lídrov medzinárodného spoločenstva. Vo svojej vlasti mala však množstvo odporcov najmä z radov tých, ktorí jej reformy označovali za antisociálne.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies