V Londýne sa začal filmový festival, poznačil ho protest

NETKY.SK • 8 Október 2015, 11:34 • 2 min
V Londýne sa začal filmový festival, poznačil ho protest

LONDÝN - Projekciou drámy Suffragette sa v stredu začal Londýnsky filmový festival. Po vzore svojich predchodkýň, ktorých príbeh rozpráva snímka v réžii Sarah Gavron, sa o rozruch na podujatí postaralo niekoľko členiek organizácie Sisters Uncut bojujúcej proti domácemu násiliu.

slovakia

left justify in out

Ženy s nápismi Dead Women Can't Vote (Mŕtve ženy nemôžu voliť, pozn. SITA) preliezli zábrany a políhali si na červený koberec. Prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter sa vyjadrili, že pokračujú v boji sufražetiek za rovnoprávnosť žien.


Historický film Suffragette sleduje osudy predstaviteliek ženského ľudskoprávneho hnutia na prelome 19. a 20. storočia. Účinkujú v ňom napríklad Carey Mulligan, Helena Bonham Carter, Meryl Streep, Natalie Press, Romola Garai, Anne-Marie Duff, Ben Whishaw či Brendan Gleeson. O scenár sa postarala Abi Morgan. "Suffragette je film v réžii britskej ženy o britských ženách, ktoré zmenili dejiny," vyjadrila sa riaditeľka festivalu Clare Stewart. Výber otváracieho filmu podľa jej slov odzrkadľuje snahu organizátorov hľadať odpovede na otázku, čo sa dá urobiť pre zbúranie bariér, ktorým čelia režisérky, a ako sa dá zabezpečiť, aby bola táto diskusia vo filmovom priemysle na prvom mieste.


Na rozdiel od Medzinárodného filmového festivalu v Cannes, ktorý si vyslúžil kritiku tým, že prezentoval veľmi málo titulov z dielne filmárok, sa ženy postarali o 46 z 240 filmov v programe londýnskeho festivalu. Okrem Suffragette sú to napríklad Beeba Boys v réžii indicko-kanadskej tvorkyne Deepy Mehty alebo dokument Brand: A Second Coming o anglickom komikovi Russellovi Brandovi od Američanky Ondi Timoner. Toto číslo podľa Stewart znie fantasticky, kým si neuvedomíte, že stále ide len o 20 percent programu.


Organizátori tiež na podujatie pozvali herečku Geenu Davis, ktorá je zakladateľkou Geena Davis Institute on Gender in Media zaoberajúceho sa zobrazovaním mužov a žien v médiách a zábavnom priemysle. Na festivale by mala hostiť sympózium. Cenu British Film Institute Fellowship za celoživotné dielo si prevezme austrálska dvojnásobná držiteľka Oscara Cate Blanchett, ktorá sa predstaví vo dvoch snímkach programu - lesbickej romanci Carol a dráme Truth z novinárskeho prostredia.


V programe podujatia, ktorého 59. ročník potrvá do 18. októbra, uvedú snímky ocenené na festivaloch v Berlíne, Cannes, Toronte a Benátkach i očakávané jesenné premiéry ako sú Black Mass: Špinavá dohoda s Johnnym Deppom v hlavnej úlohe alebo životopisná snímka Trumbo s Bryanom Cranstonom v titulnej role. Pripravené sú tiež slávnostné projekcie dramédie The Lady in the Van s Maggie Smith, romantickej snímky Brooklyn, drámy Room, ktorá získala hlavnú cenu na Medzinárodnom filmovom festivale v Toronte, či dokumentu He Named Me Malala v réžii Davisa Guggenheima. Víťaza oficiálnej festivalovej súťaže vyhlási porota na čele s poľským filmárom Pawłom Pawlikowským 17. októbra. Najlepší film vyberú spomedzi kandidátov ako Beasts of No Nation Caryho Fukunagu alebo Saulov syn Lászlóa Nemesa. Osemnásteho októbra prestížnu filmovú prehliadku uzavrie premietanie životopisnej drámy Steve Jobs v réžii Dannyho Boyla s Michaelom Fassbenderom v titulnej úlohe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona