V Londýne sa odovzdávali ceny BAFTA: Najviac ich získali 12 rokov otrokom a Gravitácia!

NETKY.SK • 17 Február 2014, 07:21 • 2 min
V Londýne sa odovzdávali ceny BAFTA:  Najviac ich získali 12 rokov otrokom a Gravitácia!

LONDÝN - Favorizované diela 12 rokov otrokom a Gravitácia získali v nedeľu večer v londýnskej Kráľovskej opere hlavné ceny Britskej akadémie filmového a televízneho umenia (BAFTA). Životopisná dráma Steva McQueena sa stala najlepším filmom a sci-fi triler mexického režiséra Alfonsa Cuaróna najlepším britským filmom.

slovakia

left justify in out

Gravitácia bodovala aj v ďalších kategóriách. Cuarón sa stal najlepším režisérom a jeho film so Sandrou Bullockovou a Georgeom Clooneym v hlavných úlohách získal tiež niekoľko cien BAFTA v technických kategóriách, okrem iného za najlepší zvuk, najlepšie vizuálne efekty a najlepšiu pôvodnú hudbu. Na udeľovaní Oscarov, ktoré bude 2. marca v Los Angeles, tak patrí medzi favoritov.
      

Nominácia Gravitácia na najlepší britský film vyvolala kontroverziu, pretože ide o americko-britskú koprodukciu. Britská filmová akadémia však zaradenie snímky nominovanej na desať Oscarov zdôvodnila tým, že sa čiastočne nakrúcala vo Veľkej Británii a štúdio zodpovedné za vizuálne efekty sídli v Londýne.
      

Za najlepšiu herečku vyhlásili Austrálčanku Cate Blanchettovú, ktorá stvárnila hlavnú úlohu vo filme Woodyho Allena Jasmínine slzy. V mužskej kategórii trochu prekvapujúco zvíťazil Chiwetel Ejiofor, ktorý prevzal hlavnú úlohu v dráme 12 rokov otrokom.
      

Kriminálna dráma Špinavý trik zvíťazila v kategórii najlepší pôvodný scenár a jedna z jej hviezd Jennifer Lawrenceová sa stala najlepšou herečkou vo vedľajšej úlohe. Najlepším hercom vo vedľajšej úlohe sa stal Barkhad Abd, ktorý stvárnil somálskeho piráta v dráme Kapitán Phillips: Prepadnutie lode Alabama.
      

Šesťdesiatosemročnú britskú herečku Helen Mirrenovú si filmová akadémia uctila udelením ceny BAFTA-Fellowship, ktorú jej odovzdal princ William. Mirrenová stvárnila jeho starú mamu, kráľovnú Alžbeta II., vo filme Kráľovná (2006) i v rovnomennej divadelnej hre v londýnskom West Ende. Za túto úlohu dostala Mirrenová v roku 2007 Oscara v kategórii najlepší ženský herecký výkon.
      

Akt zabitia je názov víťazného diela v kategórii najlepší dokumentárny film. Jeho témou sú indonézske eskadry smrti, ktoré zavraždili tisíce ľudí v 60. rokoch 20. storočia. Komediálna dráma Veľká nádhera o starnúcom prominentovi získala ocenenie pre najlepší film v inom ako anglickom jazyku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona