V Londýne sa koná stretnutie ministrov zahraničia G7

NETKY.SK • 4 Máj 2021, 14:43 • 2 min
V Londýne sa koná stretnutie ministrov zahraničia G7

LONDÝN - V Londýne sa po prvý raz po viac ako dvoch rokoch osobne stretli ministri zahraničných vecí skupiny G7, ktorá združuje sedem hlavných priemyselných krajín sveta.

slovakia

left justify in out

Šéfovia diplomacií Spojeného kráľovstva, Spojených štátov, Kanady, Francúzska, Nemecka, Talianska a Japonska budú počas dvojdňového stretnutia rokovať o hrozbách pre zdravie, prosperitu a demokraciu. Británia, ktorá má tento rok predsedníctvo G7, na stretnutie na časť schôdze pozvala aj ministrov zahraničia z Austrálie, Indie, Južnej Kórey a Juhoafrickej republiky.

 

Ministri budú riešiť prevrat v Mjanmarsku, krízu v etiópskom regióne Tigray, dianie v Afganistane, odkiaľ sa sťahujú vojaci USA a ich spojencov z NATO, či Rusko a jeho zhromažďovanie vojakov v pohraničí s Ukrajinou a väznenie opozičného lídra Alexeja Navaľného. Tiež sa pokúsia dohodnúť na spôsobe ako sprístupniť vakcíny proti koronavírusu po celom svete.


Spojené kráľovstvo varovalo pred čoraz agresívnejšími aktivitami Ruska, Číny a Iránu, ktoré predstavujú výzvu pre demokratické spoločnosti a medzinárodný právny poriadok. Britský minister zahraničia Dominic Raab uviedol, že britské predsedníctvo G7 je „príležitosťou spojiť otvorené, demokratické spoločnosti a preukázať jednotu v čase, keď je to nevyhnutné na riešenie spoločných výziev a rastúcich hrozieb“.

 

Prečítajte si tiež: Situácia v Británii sa rýchlo zlepšuje, podľa premiéra Johnsona by 21. júna mohli zrušiť posledné obmedzenia

Schôdzka sa uskutočňuje s ohľadom na pandémiu. Organizátori prijali viacero preventívnych krokov, účastníkov oddeľujú plastové zásteny a priamo na mieste je tiež možné absolvovať test na koronavírus. Británia bude hostiť ďalšie stretnutie G7 aj v lete, a to v júni, keď sa v Cornwalle uskutoční summit lídrov skupiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies