V Londýne rozdali prestížne britské divadelné ceny Olivier Award

NETKY.SK • 14 Apríl 2014, 12:10 • 2 min
V Londýne rozdali prestížne britské divadelné ceny Olivier Award

LONDÝN - Víťazmi prestížnych britských divadelných cien Olivier Award 2014 sú muzikál The Book of Mormon a politická dráma Chimerica.

slovakia

left justify in out

Satirický muzikál o dvoch mormonských misionároch, vyslaných do odľahlej dediny v Ugande, získal už v roku 2011 v USA deväť amerických divadelných cien Tony. Teraz, v nedeľu večer, prevzal v Kráľovskej opere v Londýne štyri britské divadelné ceny Olivier Award vrátane najlepšieho nového muzikálu.   
      

Dielo tvorcov South Parku Treya Parkera a Matta Stonea si vyslúžilo aj dve herecké ceny - pre najlepších hercov v hlavnej (Gavil Crell) a vedľajšej úlohe (Stephen Ashfield) a cenu za choreografiu, informovala stanica BBC.
      

Za hlavného víťaza večera však BBC označila politickú drámu Chimerica, ktorá získala priamo tri ceny, vrátane najlepšej novej hry, a o dve ďalšie - za osvetlenie a zvuk - sa delí. Hra Lucy Kirkwoodovej je o mužovi, ktorý sa v roku 1989 na pekinskom námestí Tchien-an-men postavil čínskym tankom.
      

Cenu pre najlepšiu novú komédiu, udeľovanú od roku 2010, dostala hra Davida a Roberta Goodalovcov Perfect Nonsense (Dokonalý nezmysel).
      

Cenu pre najlepšiu herečku v muzikáli si odniesla Chorvátka Zrinka Cvitešičová za výkon v muzikáli Once.
      

Jedným z ďalších laureátov Olivier Award, za najlepší mužský herecký výkon, sa stal herec a dramatik Rory Kinnear. Cenu dostal za postavu Iaga v Shakespearovej hre Othello v produkcii Národného divadla. Vo svojej kategórii porazil Juda Lawa a Toma Hiddlestona, ktorí boli nominovaní za ďalšie shakespearovské postavy Juraja V. a Coriolana.
      

Cenu pre najlepšiu herečku prevzala Lesley Manvillová za výkon v hre Henrika Ibsena Strašidlá. Veľká favoritka na túto cenu, Oscarová herečka Judie Denchová (79), nominovaná za úlohu v hre Peter and Alice, obišla naprázdno.
      

Na záver slávnostného večera vystúpili hudobníci Benny Andersson a Björn Ulvaeus zo slávnej švédskej skupiny ABBA spoločne so súčasným obsadením londýnskeho muzikálu Mamma mia! na oslavu toho, že muzikál sa hrá v londýnskom West Ende už 15 rokov.
      

Britské divadelné ceny Olivier Awards sú pomenované po anglickom hercovi, režisérovi a divadelnom producentovi Laurenceovi Olivierovi (1907-1989) a udeľuje ich spoločnosť Society of London Theatre (SOLT), zastrešujúca divadlá londýnskeho West Endu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies