V Londýne práve dnes premietnu film iránskeho režiséra, ktorý bojkotuje Oscarov

NETKY.SK • 26 Február 2017, 14:07 • 2 min
V Londýne práve dnes premietnu film iránskeho režiséra, ktorý bojkotuje Oscarov

LONDÝN - Na Oscara nominovaný film iránskeho režiséra Ašghara Farhádího s názvom Salesman (Klient) dnes zdarma premietnu na otvorenom priestranstve v centre Londýna a podujatie sa bude konať práve v čase odovzdávania zlatých sošiek v Los Angeles.

slovakia

left justify in out

Farhádí bojkotuje slávnostné oceňovanie z dôvodu sporného, zatiaľ súdne pozastaveného nariadenia vydaného americkým prezidentom Donaldom Trumpom, ktoré zakazuje vstup občanov Iránu a ďalších šiestich prevažne moslimských krajín na územie USA.

 

Snímka Salesman je nominovaná v kategórii najlepší cudzojazyčný film.

Farhádí pred dnešným premietaním uviedol, že na oscarovej slávnosti v Hollywoode bude aspoň "v duchu".

 

"Napriek našim rozdielnym náboženstvám, občianstvu a kultúram sme všetci občanmi jedného sveta a ja sa budem snažiť šíriť a chrániť túto jednotu," napísal režisér vo vyhlásení.

 

"Som hrdý na to, že som príslušníkom celosvetovej rodiny, a verím v silu a moc filmovej tvorby," dodal Farhádí.

 

Na britskej premiére filmu Salesman, ktorú organizuje starosta Londýna Sadiq Khan, majú podľa plánu vystúpiť aj členovia Orchestra sýrskych hudobníkov.

 

Podľa Khanových slov podujatie "vyšle dôrazné a jasné posolstvo, že Londýn je otvorený všetkým ľuďom a všetkým skupinám".

 

Londýnske premietanie podporilo viacero popredných hercov a režisérov, vrátane herečky Keiry Knightley či režisérov Sarah Gavronovej a Mika Leigha.

 

"V čase, keď sa do veľkej miery rasistická a nacionalistická rétorika stáva vládnou politikou, je toto podujatie oslavou našej rôznorodosti a pripomienkou, že sme jedno ľudstvo," uviedla Keira Knightley.

Uznávaný režisér Farhádí v januári oznámil, že sa na slávnostnom odovzdávaní Oscarov nezúčastní na protest proti práve vydanému cestovnému zákazu prezidenta Trumpa - a to ani v prípade, že by mu udelili výnimku.

 

Farhádí sa stal prvým Iráncom, ktorý získal Oscara, a to za film z roku 2011 Rozchod Nadera a Simin.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies