V Lomnickom sedle chcú prekonať 44-ročný lyžiarsky rýchlostný rekord

NETKY.SK • 27 Február 2023, 11:00 • 2 min
V Lomnickom sedle chcú prekonať 44-ročný lyžiarsky rýchlostný rekord

VYSOKÉ TATRY - V Lomnickom sedle chcú v stredu 1. marca prekonať 44-ročný lyžiarsky rýchlostný rekord Tatier, ktorý od roku 1979 drží Poliak Jacek Niklinski. Lukáš Brodanský z horského strediska Vysoké Tatry informoval, že pokoriť sa ho pokúsia na najvyššie položenej zjazdovke na Slovensku traja lyžiari a jeden snoubordista zo Slovenska, Poľska a Česka.

slovakia

left justify in out

Slovenský rýchlostný rekord na zjazdovke v Lomnickom sedle drží od marca 2022 slovenský rekordér Michal Bekeš, ktorý sa po tejto tatranskej zjazdovke rútil rýchlosťou 174,57 kilometra za hodinu. Po roku je Michal pripravený svoj rekord vylepšiť a prekonať aj doterajšie absolútne maximum, ktoré na poľskej strane Tatier dosiahol Niklinski. Ten sa po zjazdovke z Kasprowho vrchu spustil na lyžiach rýchlosťou 180,63 kilometra.

 

"Musíme si uvedomiť, v akých podmienkach a s akým vybavením Niklinski tento rekord urobil. Veď napríklad sneh na zjazdovke si takmer štyri mesiace spolu s kolegom udupávali na lyžiach sami. Naše možnosti sú dnes niekde úplne inde a aj preto si poľský rekordér zaslúži náš rešpekt. Bola to legenda a je to pre mňa veľká výzva a zároveň pocta pokúsiť sa stanoviť nový rekord Tatier," skonštatoval Bekeš.

 

Pokus o prekonanie rekordu sa uskutoční v ranných hodinách tak, aby ihneď po rýchlych jazdách pretekárov mohla byť zjazdovka opäť otvorená pre verejnosť. "Tá bude môcť pokus o prekonanie rekordu sledovať priamo v lyžiarskom stredisku," upozornil Brodanský. Okrem Bekeša sa na pokuse o prekonanie rekordu v rýchlostnom lyžovaní zúčastnia aj Radim Palan z Českej republiky, Poliak Dariusz Duda a slovenský snoubordista Boris Karolčík. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies