V lokalite Biely vrch sa zlato ťažiť nebude

NETKY.SK • 4 Apríl 2017, 17:29 • 2 min
V lokalite Biely vrch sa zlato ťažiť nebude

BANSKÁ BYSTRICA – Detva uvítala opätovné rozhodnutie Obvodného banského úradu Banská Bystrica z pondelka 3. apríla o zastavení konania na určenie dobývacieho priestoru v Detve v lokalite Biely vrch. Agentúru SITA o tom informovala referentka pre styk s verejnosťou z Mestského úradu v Detve Zuzana Juhaniaková.

slovakia

left justify in out

Obvodný banský úrad Banská Bystrica už v októbri 2016 zamietol určenie dobývacieho priestoru v Detve. Investor sa proti tomuto rozhodnutiu odvolal na Hlavný banský úrad v Banskej Štiavnici. Ten toto rozhodnutie zrušil a vrátil Obvodnému banskému úradu na nové prerokovanie a rozhodnutie.

 

„Mesto Detva v zhode s obcou Dúbravy v novembri 2016 potvrdili svoje zamietavé stanovisko voči ťažbe a podporili októbrové rozhodnutie Obvodného banského úradu Banská Bystrica nepovoliť dobývacie územie v lokalite Biely vrch v Detve,“ doplnila Juhaniaková

Zámer povrchovo ťažiť zlato pri Detve sa datuje už do roku 2011, keď vyťaženú rudu chceli spracovávať kontroverznou metódou kyanidového lúhovania. Táto metóda vtedy už bola zakázaná vo viacerých európskych krajinách. Obvodný banský úrad v roku 2013 konanie o určení dobývacieho priestoru na tri roky prerušil, aby investor doplnil záväzné stanoviská mesta Detva a obce Dúbravy a ďalšiu dokumentáciu. Medzitým v roku 2014 poslanci schválili novelu banského zákona, ktorá používanie nebezpečnej kyanidovej metódy zakázala úplne.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies