V Litvínove horia chemické závody

NETKY.SK • 13 August 2015, 11:25 • 2 min
V Litvínove horia chemické závody

LITVÍNOV - Hasičom sa dnes popoludní podarilo dostať pod kontrolu požiar v areáli chemického závodu Unipetrol v Záluží pri Litvínove, kde ráno po výbuchu vzbĺkol propylén v jednom zo zásobníkov, informoval Český rozhlas.

slovakia

left justify in out

Keďže sa požiar nedarilo uhasiť a hrozila ďalšia explózia, polícia evakuovala areál chemičky i jeho okolie, celkovo vyše 1000 ľudí.

 

Podľa webovej stránky Českého rozhlasu na mieste zasahuje 40 jednotiek profesionálnych aj dobrovoľných hasičov z celého Ústeckého kraja. Propylén nechávajú pod kontrolou dohorieť.

 

Hovorca Unipetrolu Mikuláš Duda povedal, že "došlo k mimoriadnej situácii na etylénovej jednotke, ktorú sprevádzal následný požiar". Litvínovská radnica podľa servera iDNES.cz uviedla, že došlo k výpadku chladiaceho okruhu propylénu a následne k výbuchu v zariadení.

 

"Situácia je pod kontrolou, hasiči pracujú na ochladzovaní, aby nedošlo k rozšíreniu požiaru na iné miesta zariadenia," citoval Český rozhlas Lukáša Marvana z krajského zboru hasičov.

 

Na mieste zasahovala aj ústecká zdravotná záchranná služba. Jej hovorca Petr Bureš povedal, že museli ošetriť štyroch hasičov po celkovom kolapse a tiež vodiča kamiónu, ktorý utrpel zranenie ucha, zrejme v dôsledku tlakovej vlny vyvolanej výbuchom.

 

Mestá Litvínov a Most zvolali na dnešok zasadnutie svojich bezpečnostných rád. Podľa mosteckého primátora neunikli do ovzdušia žiadne jedovaté látky, iba sadze.

 

V dôsledku explózie a následného požiaru bola opakovane zastavená električková doprava medzi Mostom a Litvínovom. Aktuálne platí, že popri električkovej je pozastavená aj doprava na ceste I/27 z Litvínova do Mostu a tiež vlaková doprava.

 

Jedovaté exhaláty neunikli, preto by najbližšie obytné zástavby, ako sú Litvínov či Horní Jiřetín, nemali byť ohrozené. Avšak úrady odporúčajú v miestach zasiahnutých dymom obmedziť vetranie, uzavrieť okná a nevychádzať von, napísal server iDNES.cz.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies