V Litve pristáli dve najmodernejšie americké stíhačky F-22 Raptor

NETKY.SK • 27 Apríl 2016, 18:39 • 2 min
V Litve pristáli dve najmodernejšie americké stíhačky F-22 Raptor

VILNIUS- Na litovskej leteckej základni Šiauliai pristáli dnes dve americké stíhačky typu F-22 Raptor, ktoré sú najmodernejšími stíhacími strojmi v arzenáli letectva USA.

slovakia

left justify in out

Stíhačky F-22, ktoré už tento týždeň absolvovali pristátie v Rumunsku, prileteli do Litvy vôbec po prvý raz. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej ide o ukážku sily zameranú na uistenie východoeurópskych spojencov znepokojených krokmi Ruska.

 

Piloti pred pristátím predviedli tri nízke prelety spojené s akrobatickými prvkami. Na základni Šiauliai ich osobne privítala litovská prezidentka Dalia Grybauskaite.

 

"Bez toho, aby som konkrétne menovala nejakého suseda, by som rada povedala, že nikto nemá právo starať sa do našich vecí," uviedla prezidentka Litvy, ktorá je rovnako ako ďalšie dve pobaltské republiky členskou krajinou NATO.

 

Prílet stíhačiek je podľa Grybauskaite prejavom toho, že USA stoja za svojimi záväzkami a sú pripravené chrániť Pobaltie aj tými najmodernejšími vojenskými prostriedkami.

 

Stroje typu F-22 sú vybavené sofistikovanou technológiou stealth, ktorá prakticky eliminuje možnosti zachytenia lietadiel a vrtuľníkov pomocou radarov a ďalších detekčných systémov. Americký Kongres dokonca zakázal predaj týchto strojov, vyrábaných americkou spoločnosťou Lockheed Martin, do zahraničia.

 

Tieto "neviditeľné" stíhačky vlani prileteli aj do Poľska a Estónska.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies