V liptovskej Ľubeli sa začne výstavba nájomných bytov, obec chce podporiť mladé rodiny

NETKY.SK • 28 Február 2018, 06:00 • 2 min
V liptovskej Ľubeli sa začne výstavba nájomných bytov, obec chce podporiť mladé rodiny

ĽUBEĽA - V liptovskej obci Ľubeľa sa tento rok začne s výstavbou prvého z troch plánovaných nájomných bytových domov.

slovakia

left justify in out

Stavba bude situovaná na okraji obce smerom k ceste 1/18 a budúcim nájomcom ponúkne dovedna 13 bytových jednotiek zahŕňajúcich štyri jednoizbové, tri dvojizbové a šesť trojizbových bytov. Podľa starostu Ľubele Erika Gemzického je dôvodom výstavby najmä motivovať mladých ľudí, aby z obce neodchádzali.

 

Rozpočet na jeden bytový dom predstavuje sumu 600.000 eur. O úver v hodnote 360.000 eur, ktorý bude obec splácať z nájmov za byty, požiadali Štátny fond rozvoja bývania (ŠFRB). Samospráva obce podala aj žiadosť na dotáciu vo výške 240.000 eur. „So stavebnými prácami by sme tak chceli začať už v tomto roku s tým, že všetko ukončíme približne za jeden rok,“ priblížil starosta.

 

Gemzický doplnil, že ešte predtým, ako sa rozhodli pustiť do projektu, si v obci urobili prieskum, aby zistili predbežný záujem. Prioritou bolo, aby byty obsadili najmä mladí občania Ľubele. „Momentálne máme sedem až osem žiadostí, a to sme ešte neurobili žiadny stavebný úkon, takže to vnímam veľmi pozitívne,“ povedal starosta. Spolu s poslancami vypracovali aj všeobecne záväzné nariadenie o spôsobe prenájmu bytov, ktorým stanovili kritériá, aby ľudia vedeli, čo by im prenájom takéhoto bytu mohol v budúcnosti priniesť. „Výhoda je tam tá, že po tridsiatich rokoch má nájomník právo odkúpiť byt za zostatkovú cenu,“ uzavrel Gemzický.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona