V lietadle s prezidentom Kaczynským sa našli zvyšky výbušnín

NETKY.SK • 30 Október 2012, 12:51 • 2 min
V lietadle s prezidentom Kaczynským sa našli zvyšky výbušnín

V lietadle s prezidentom Kaczynským sa našli zvyšky výbušnín - Zaujímavosti Ruskí vyšetrovatelia pripisovali vinu za nehodu poľskej posádke, pretože sa pokúsila pristáť v hustej hmle. Zvyšky výbušnín našli poľskí vyšetrovatelia vo vraku vládneho lietadla,

slovakia

left justify in out

img

Ruskí vyšetrovatelia pripisovali vinu za nehodu poľskej posádke, pretože sa pokúsila pristáť v hustej hmle.

Zvyšky výbušnín našli poľskí vyšetrovatelia vo vraku vládneho lietadla, ktoré sa pred dvoma rokmi zrútilo pri ruskom meste Smolensk a v ktorom zahynul poľský prezident Lech Kaczynski a 95 ďalších vplyvných predstaviteľov krajiny. Informoval o tom dnes denník Rzeczpospolita. O článku v poľských novinách informovala agentúra Reuters.

Denník bez uvedenia zdrojov napísal, že prokurátori a odborníci na výbušniny, ktorí skúmali trosky lietadla v Rusku, našli stopy TNT (trinitrotoluénu) a nitroglycerínu v krídlach aj v kabíne stroja, vrátane 30 sedadiel.

Zvyšky výbušnín sa podľa denníka našli takisto v oblasti, kam sa 30. apríla 2010 počas približovacieho manévru na malé letisko neďaleko Smolenska stroj Tu-154 zrútil.

Poľská vojenská prokuratúra plánuje reagovať na správu v priebehu dneška, oznámil hovorca štátnej inštitúcie.

Ruskí vyšetrovatelia pripisovali vinu za nehodu poľskej posádke, pretože sa pokúsila pristáť v hustej hmle. Ich poľskí kolegovia pritom však vyhlásili, že ruskí leteckí dispečeri nemali povoliť lietadlu pokus o pristávací manéver.

Niektoré pravicové zoskupenia v Poľsku, vrátane hlavnej opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), odmietli zistenia ruskej strany. Tvrdili, že havária mohla byť atentátom na prezidenta Kaczynského a politických i vojenských lídrov, ktorí s ním leteli.

Vyšetrovatelia vo svojich oficiálnych správach uviedli, že nenašli dôkaz o účasti tretích strán na leteckej havárii.

Vyšetrovatelia však podľa poľského denníka Rzeczpospolita nevylúčili možnosť, že stopy výbušnín pochádzajú z nevybuchnutých bômb z druhej svetovej vojny, ktoré mohli zostať v oblasti pádu lietadla.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies