V liečbe alergií v žilinskej nemocnici pomáha špeciálna imunoterapia

NETKY.SK • 18 Marec 2023, 10:00 • 2 min
V liečbe alergií v žilinskej nemocnici pomáha špeciálna imunoterapia

ŽILINA - Deťom trpiacim alergiami so závažnými reakciami poskytujú v žilinskej Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) špeciálnu terapiu. Je ňou alergénová imunoterapia, jediná kauzálna liečba alergie, ktorá lieči samotnú príčinu. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková.

slovakia

left justify in out

Ako zdôraznil imunoalergológ oddelenia pediatrie žilinskej nemocnice Daniel Lúčaník, alergénová imunoterapia nie je určená pre každého pacienta. "Alergia sa vyvíja až po prvom kontakte s alergénom. Po prejavení klinických ťažkostí musíme ochorenie potvrdiť aj laboratórne a následne navrhneme liečbu podľa konkrétneho typu alergie," uviedol s tým, že imunoterapiu možno podávať napríklad vo forme injekcií alebo tabletiek pod jazyk. "Cieľom je, aby si organizmus na alergén zvykol a nedochádzalo k prehnanej alergickej reakcii ani ohrozeniu života," skonštatoval. Podľa primárky detského oddelenia žilinskej nemocnice Zuzany Cigánikovej, môžu byť príznaky alergickej reakcie mierne, ale na pediatrii sa stretávajú tiež s deťmi hospitalizovanými so život ohrozujúcimi stavmi.

 

 

"U pacienta po expozícii alergénu, v tomto prípade včelieho jedu, dochádza k prudkému rozvoju klinických príznakov alergickej reakcie s poruchou funkcie rôznych orgánových systémov, dieťa má sťažené dýchanie, opuch podkožia a slizníc, objaviť sa môžu tráviace ťažkosti, zvracanie, hnačka, bolesti brucha. Ak dôjde aj k poklesu systémového tlaku krvi, prípadne kolapsu až stavu bezvedomia, hovoríme o anafylaktickom šoku," priblížila. Alergénovú imunoterapiu podávajú v imunoalergologickej ambulancii oddelenia pediatrie FNsP Žilina formou tabletiek alebo roztokov pod jazyk približne 400 deťom. Špecifickú aplikáciu vo forme injekcie dostávajú v pravidelných intervaloch len štyria pacienti, všetci alergickí na jed včely. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies