VIDEO Rukojemnícka dráma sa skončila, únoscovia lietadla sa vzdali

NETKY.SK • 23 December 2016, 18:10 • 2 min
VIDEO Rukojemnícka dráma sa skončila, únoscovia lietadla sa vzdali

VALLETTA - Zrejme unesené dopravné lietadlo líbyjskej spoločnosti Afriqiyah Airways s 118 ľuďmi na palube dnes pristálo na medzinárodnom letisku na Malte. V lietadle sú stále aj dvaja únoscovia, oznámili letiskové úrady.

slovakia

left justify in out

 

 

Stroj A320 na vnútroštátnom líbyjskom lete pôvodne smeroval z mesta Sabhá do tamojšej metropoly Tripolis, uviedli maltské médiá.

 

Dvaja únoscovia líbyjského dopravného lietadla sa podľa prvotných informácií maltskej štátnej televízie aj líbyjských médií vyhrážali, že lietadlo vyhodia do povetria.

 

Neskôr prejavili ochotu prepustiť všetkých zadržiavaných pasažierov, dodali však, že si ponechajú pilota, uviedol predstaviteľ spoločnosti Afriqiyah Airways.

 

 

 

Na miesto boli vyslané záchranné tímy a z letiska momentálne odkláňajú všetky plánované lety. Na palube lietadla typu A320 je dovedna 111 pasažierov a sedem členov posádky.

 

Premiér Muscat skôr na Twitteri napísal, že medzi cestujúcimi je 82 mužov, 28 žien a jedno malé dieťa.

Vnútroštátny let líbyjskej spoločnosti Afriqiyah Airways pôvodne smeroval z mesta Sabhá do tamojšej metropoly Tripolis. Po únose ho však odklonili na Maltu, kde pristál o 11.32 h SEČ.

 

Únos lietadla a jeho následný vynútený odklon potvrdila podľa agentúry LANA aj medzinárodne uznávaná líbyjská vláda. Všetci pasažieri sú zároveň podľa nemenovaného predstaviteľa líbyjského ministerstva zahraničných vecí v poriadku.

 

 

Únoscovia líbyjského lietadla prepustili prvú skupinu pasažierov

Dvaja únoscovia prepustili prvú skupinu žien a detí z uneseného líbyjského dopravného lietadla, ktoré dnes pristálo na medzinárodnom letisku na Malte. Informoval o tom maltský premiér Joseph Muscat. Podľa jeho slov vyšlo z lietadla dosiaľ najmenej 25 pasažierov.

 

 

 

"Prvá skupina pasažierov pozostávajúca zo žien a detí bola prepustená," napísal Muscat na sociálnej sieti Twitter. Maltská televízia odvysielala zábery, na ktorých prepustení cestujúci nastupujú do pripravených autobusov.

 

Únoscovia líbyjského lietadla prepustili všetkých pasažierov

Únoscovia líbyjského dopravného lietadla, ktoré dnes pristálo na medzinárodnom letisku na Malte, prepustili po intenzívnych vyjednávaniach už všetkých 111 pasažierov a začali prepúšťať aj členov posádky. Na sociálnej sieti Twitter to oznámil maltský premiér Joseph Muscat.

Rukojemnícka dráma sa skončila, únoscovia lietadla sa vzdali

 

Rukojemnícka dráma na medzinárodnom letisku na Malte sa skončila po tom, ako sa obaja únoscovia líbyjského dopravného lietadla bez odporu vzdali. Bezpečnostné sily ich následne prehľadali a vzali do väzby. Oznámil to maltský premiér Joseph Muscat prostredníctvom sociálnej siete Twitter.

 

Únoscovia líbyjského lietadla chceli v Európe požiadať o politický azyl

 

Dvojica únoscov líbyjského dopravného lietadla, ktoré dnes pristálo na medzinárodnom letisku na Malte, chcela požiadať o politický azyl v Európe. Uviedol to pilot uneseného lietadla Alí Milád, ktorý únoscov identifikoval ako líbyjských občanov - Músu Šáhu a Ahmada Alího. Podľa maltských úradov ide o mladíkov vo veku 20-30 rokov.

 

Pilot zároveň povedal, že únoscovia ho najprv požiadali, aby stroj, ktorý mal pôvodne pristáť v Tripolise, odklonil do talianskej metropoly Rím. Únoscovia podľa jeho slov chceli požiadať o politický azyl v Európe a následne zamýšľali založiť politickú stranu s názvom "Nový Fatah". Ide zjavne o podporovateľov niekdajšieho líbyjského autokratického vodcu Muammara Kaddáfího, zvrhnutého v roku 2011, analyzuje spravodajská stanica BBC.

 

Únoscovia po niekoľkohodinovom intenzívnom vyjednávaní prepustili všetkých pasažierov a posádku lietadla a následne sa bez odporu vzdali. Krátko pred koncom rukojemníckej drámy bolo pritom podľa miestnych médií vidieť, ako zrejme jeden z únoscov vystrčil z dverí lietadla vlajku, akú používala Líbya v období Kaddáfího vlády.

 

Líbya sa zmieta v chaose od zosadenia a zabitia Kaddáfího v roku 2011.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies