V Libereckom kraji platí varovanie pred extrémnym nebezpečenstvom

NETKY.SK • 15 Júl 2016, 09:21 • 2 min
V Libereckom kraji platí varovanie pred extrémnym nebezpečenstvom

PRAHA - Hrozba povodní v niektorých oblastiach ČR permanentne stúpa v dôsledku zvyšujúcich sa hladín vodných tokov po intenzívnych zrážkach.

slovakia

left justify in out

V Libereckom kraji platí dnes od skorých večerných hodín nové varovanie meteorológov pred extrémnym stupňom povodňového nebezpečenstva.

 

Už popoludní hasiči museli evakuovať detský tábor z Raspenavy v okolí Liberca, ktorý síce neohrozovala veľká voda, ale ktorého obyvatelia mali všetky veci mokré. Dočasne ich preto umiestnili v chatkách tamojšieho rekreačného a športového areálu.

 

Hladina rieky Smědá na jej hornom toku dosiahla už výšku viac ako 260 cm pri stanici Předlánce a jej vody sa rozliali do polí. V jej povodí spadlo v uplynulých 24 hodinách okolo 80 mm zrážok, tri štvrtiny z toho v uplynulých desiatich hodinách. Kulminácia hladiny toku sa očakáva dnes pred polnocou.

 

Zatiaľ sú tu hasiči v plnom pracovnom zaťažení, avšak prípadné ohrozenie komunikácií a objektov neregistrujú.

Druhý stupeň pohotovosti platí na rieke Jizera pri Jablonci nad Nisou, na ďalších riečnych tokoch platí prvý stupeň pohotovosti.

 

Varovanie pred výdatnými zrážkami vydal však Český hydrometeorologický ústav pre celkovo deväť krajov ČR.

Informovali o tom české elektronické médiá, ako aj internetový server iDNES.cz.

 

Objem zrážok, ktoré v uplynulých 24 hodinách evidovali v Čechách, predstavoval zväčša 15-40 mm, ojedinelo to však najmä v horských oblastiach bolo viac ako 60 mm. Pretrvávajúce a v niektorých lokalitách intenzívne zrážky predpovedajú českí meteorológovia aj pre nasledujúce hodiny, čo osobitne platí o oblasti Jizerských hôr a Krkonôš.

Stúpajú však i hladiny vodných tokov na juhu ČR.

 

Plné ruky s odstraňovaním následkov pretrvávajúcich zrážok mali dnes hasiči aj v Juhočeskom kraji, v okolí Českých Budějovíc i Českého Krumlova či v ďalších regiónoch krajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies