V Libanone žije už milión sýrskych utečencov

NETKY.SK • 10 Júl 2013, 19:12 • 2 min
V Libanone žije už milión sýrskych utečencov

OSN - Libanon začína mať vážne problémy s obrovským počtom utečencov prichádzajúcich do krajiny zo susednej Sýrie. Oficiálne čísla Organizácie Spojených národov hovoria o tom, že sýrskych utečencov je v Libanone "len" 587-tisíc, vláda v Bejrúte však hovorí až o "viac ako milióne".

slovakia

left justify in out

Libanon preto v stredu na pôde OSN oficiálne požiadal medzinárodné spoločenstvo, aby mu pomohlo postarať sa o ich. V štvormiliónovej blízkovýchodnej krajine pritom dlhodobo žije ďalších asi 500-tisíc utečencov z Palestíny.

Zo Sýrie, kde zúri občianska vojna, ušlo podľa OSN celkovo už 1,5 milióna ľudí. Exodus sa v posledných štyroch mesiacoch ešte zintenzívnil a od januára sa zaregistrovalo v okolitých krajinách takmer milión utečencov. OSN pritom eviduje len "registrovaných" utečencov a reálne ich tak môže byť ešte viac. Väčšina Sýrčanov nachádza útočisko v Libanone a Jordánsku, ďalší ušli do Turecka, Iraku či Egypta. Okrem nich je vnútorne vysídlených odhadom 4,25 milióna obyvateľov Sýrie. Krajina má dokopy asi 23 miliónov obyvateľov. Počet obetí od začiatku konfliktu pred vyše dvoma rokmi už dosiahol približne číslo 100-tisíc.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona