V Levi už aj Velez-Zuzulová a tiež Falat

NETKY.SK • 8 November 2016, 10:11 • 2 min
V Levi už aj Velez-Zuzulová a tiež Falat

BRATISLAVA - Štvorica Veronika Velez-Zuzulová, Petra Vlhová, Adam Žampa a Matej Falat sa počas nadchádzajúceho víkendu predstaví v úvodnom slalome nového ročníka Svetového pohára alpských lyžiarov vo fínskom Levi. V sobotu 12. novembra si na zjazdovke Levi Black zmerajú svoje sily ženy, v nedeľu 13. novembra prídu na rad muži.

slovakia

left justify in out

Keďže Veronika Velez-Zuzulová už niekoľko rokov nejazdí obrovský slalom a teda vynecháva ľadovcovú ouvertúru v Söldene, sezónu pravidelne začína až v Levi za polárnym kruhom. Druhá najlepšia slalomárka uplynulej sezóny SP sa pripravovala na ľadovci vo francúzskom Tignes a tiež v stredisku Alpe d’Huez, známom aj z cyklistických pretekov Tour de France. "V Alpách nie sú momentálne ideálne podmienky na prípravu. Buď je veľa snehu, a potom nie je dostatočne agresívny alebo umelý sneh nie je poriadne zmrznutý. V Tignes je prírodný sneh a profil podobný Levi, v Alpe d’Huez zasa umelý sneh, ale profil je odlišný," skonštatoval tréner Timotej Zuzula v tlačovej správe Úseku alpských disciplín SLA.


Súčasťou prípravy jeho dcéry boli kondičné tréningy pod vedením Maria Gordoana, regenerácia a tiež kompenzačné cvičenia s Jakubom Hudákom. Velez-Zuzulová so svojím tímom odcestovali do Levi práve v utorok. "Dolaďuje sa ešte optimálne nastavenie materiálu pre Veroniku, čo je pre kopec v Levi veľmi dôležité. Tréningové trate sú už hotové a aj keď ich profil je dosť odlišný oproti kopcu, na ktorom sa bude pretekať, uprednostnili sme Levi pred Alpami, kde nie je dobrá predpoveď počasia, “ dodal Timotej Zuzula.


Druhá slovenská slalomová nádej Petra Vlhová mala pôvodne v pláne tréning vo Švédsku, v dôsledku teplého počasia sa však jej tím presunul do rakúskeho Mayrhofenu. "Tréning prebiehal fakticky na fľaku snehu - umelo zasneženej tretine svahu. Podmienky však boli podobné tým, ktoré čakajú Peťu v Levi, a to je dôležité. Výborné je aj to, že Peťa trénovala spolu so ženským A-tímom Nemecka a mala možnosť porovnávať sa," informoval Igor Vlha, otec Petry Vlhovej.


Mladá Liptáčka, ktorá v Söldene prekvapila skvelým ôsmym miestom v obrovskom slalome, sa letecky presunula do Fínska už v pondelok spoločne s bratom Borisom, ktorý je súčasťou jej zjazdárskeho tímu. "Ostatní členovia tímu sa presúvajú s batožinou cez Rigu do Helsínk a potom na sever do Levi," tvrdí tlačová správa ÚAD SLA.


V mužskej časti slalomových pretekov v Levi budú Slovensko reprezentovať Adam Žampa a Matej Falat. Starší z bratov Žampovcov má kopec v Levi za severným polárnym kruhom rád, vyhovuje mu najmä mrazivé počasie, vďaka ktorému má každý lyžiar rovnaké snehové podmienky na trati. "Potom je to už len o tom, ako človeku tá jazda vyjde," podotkol 26-ročný Adam Žampa na pondelkovom stretnutí s novinármi. Matej Falat (23) sa v uplynulej sezóne pohyboval zväčša na pretekoch Európskeho pohára, teraz sa bude usilovať o dobrý výsledok aj vo Svetovom pohári. "Do Levi odlieta dnes," dopĺňa ÚAD SLA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies