V letoviskách v Thajsku sa našli ďalšie nastražené nevybuchnuté nálože

NETKY.SK • 14 August 2016, 21:30 • 2 min
V letoviskách v Thajsku sa našli ďalšie nastražené nevybuchnuté nálože

BANGKOK - Thajská polícia objavila počas tohto víkendu nevybuchnuté bombové nálože, ktoré boli nastražené v troch vyhľadávaných turistických strediskách.

slovakia

left justify in out

Bomby sa našli v stredisku Hua Hin a na ostrove Phuket, kde koncom týždňa iné nálože explodovali. Polícia sa domnieva, že objavené nálože mali vybuchnúť pri časovo koordinovanom útoku. 

Iné nevybuchnuté nálože polícia objavila v sobotu v provincii Phang Nga, kde sa v piatok odohrala séria explózií a zrejme aj úmyselne založený požiar. 

Vo štvrtok a v piatok explodovalo na území piatich thajských provincií spolu 11 náloží. Zahynuli pri tom štyria ľudia. Medzi zranenými sú aj desiatich zahraniční turisti.

V súvislosti s vyšetrovaním explózií dnes thajská polícia vypočúvala tri osoby. Polícia odmietla uviesť o nich bližšie podrobnosti, ale pripustila, že útoky môžu mať súvislosť s politikou.

"Potvrdzujem, že šlo o sabotáž, nie o teroristický čin. V Thajsku terorizmus nie je," ubezpečil hovorca polície. 

Politická strana zdržujúca priaznivcov zosadeného thajského premiéra Thaksina Šinavatru v sobotu odmietla tvrdenia, že stojí za bombovými útokmi, ktoré otriasli vo štvrtok a v piatok dovolenkovými strediskami na juhu Thajska.

Časť analytikov sa domnieva, že atentáty mohli spáchať aj islamistickí povstalci z juhu Thajska. Úrady však túto verziu odmietajú.

Námestník šéfa národnej polície Pongsapat Pongčaroen dnes vyhlásil, že bombové útoky riadila podľa zistení tamojšej polície jednotlivá osoba. 

Vyšetrovatelia majú podľa neho "jasnú predstavu", kto stojí za vlnou útokov na turistické destinácie a úradné budovy, žiadne podrobnosti ohľadne organizátora či motívu však zatiaľ nezverejnil. "Tieto udalosti boli prepojené, dôkladne naplánované... a zorganizované jednotlivou osobou," povedal Pongčaroen.

Polícia v sobotu večer zverejnila podobizeň jednotlivca, ktorý je údajne členom siete zodpovednej za túto vlnu útokov. Bol tiež vydaný zatykač na osobu, ktorá približne v časovom rozmedzí výbuchov založila požiar v obchodnom dome. Podľa Pongčaroena medzi bombovými a podpaľačským útokom existuje prepojenie.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies