V lete začne pôsobiť v Nemecku prvá moslimská banka

NETKY.SK • 23 Marec 2015, 07:31 • 2 min
V lete začne pôsobiť v Nemecku prvá moslimská banka

BERLÍN - V lete začne v Nemecku poskytovať služby islamská banka. Informuje o tom portál denníka Handelsblatt.

slovakia

left justify in out

Bafin, finančný dohľad krajiny, udelil prvýkrát bankovú licenciu ústavu, ktorý bude pôsobiť v súlade s moslimskými pravidlami pre finančnú sféru. Kuveyt Türk Bank AG otvorí v júli filiálky v Berlíne, Frankfurte nad Mohanom a Mannheime. Neskôr v tomto roku pribudne jej pobočka v Kolíne nad Rýnom.

 

Konateľ banky Kemal Ozan uviedol, že bankový prieskum trhu zistil, že 21 % moslimov v Nemecku by pokladalo moslimskú banku za svoju prirodzenú domácu banku. Kuveyt Türk Bank má hlavné sídlo v tureckom Istanbule a patrí medzi najdôležitejšie finančné ústavy krajiny. Banka sa opiera o finančný holding Kuwait Finance House. Hlavnými podielnikmi holdingu sú štátne investorské spoločnosti.

 

Základný rozdiel medzi moslimským modelom bankovníctva a západným spočíva v tom, že jeho činnosť vychádza z koránu, ktorý zakazuje finančníkom poskytovať peniaze na úrok. Banka pôsobí napríklad tak, že v prípade, ak si jej klient chce kúpiť dom a nemá naň peniaze, banka mu ho kúpi a potom ho klientovi predá s určitou prirážkou.

 

Banka by nemala mať v prvých rokoch pôsobenia obrat vyšší ako niekoľko sto miliónov eur. V nemeckých podmienkach pôjde o ústav, ktorý bude tržbami na úrovni malej sporiteľne alebo filiálky siete Volksbank.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies