V lete sa zvyšuje riziko črevných ochorení

NETKY.SK • 13 Júl 2010, 13:01 • 2 min
V lete sa zvyšuje riziko črevných ochorení

V lete sa zvyšuje riziko črevných ochorení

slovakia

left justify in out

V období letných dovoleniek, detských táborov a pobytov pri vode sa zvyšuje riziko črevných ochorení. Nechutenstvo, zvracanie, bolesti brucha a hnačka, niekedy navyše aj zvýšená teplota sú príznaky ochorenia tráviaceho ústrojenstva – žalúdka a čriev. Na príčine môže byť niektorá z radu tzv. alimentárnych nákaz. Ich pôvodcovia sú rôzne mikroorganizmy, ktoré sa do ľudského organizmu dostávajú najmä potravinami. Takto sa väčšinou prenáša salmonelóza, brušný týfus, dyzentéria, kampylobakterióza, žltačka, upozorňujú epidemiológovia Úradu verejného zdravotníctva SR.
Najčastejšie ľudí v lete trápia hnačky. Tie môžu okrem diskomfortu v niektorých prípadoch aj vážne ohroziť zdravie, zlé dôsledky môžu mať najmä pre starších ľudí a malé deti. Ako upozornil infektológ Igor Stankovič, v lete sa baktérie množia rýchlejšie a preto radí vyhýbať sa majonézovým šalátom, fastfoodom či baleným bagetám. "To si koledujeme o to byť niekoľko dní v nemocnici a mať nepríjemný zážitok." Dôraz tiež kladie na umývanie rúk. "Starostlivé umývanie rúk aj po stolici aj pred jedením je jeden taký dôležitý ochranný efekt."
"Hnačky môžu mať veľmi ľahký priebeh a odznejú samy pri diéte a rehydratácii, ale môžu to byť aj život ohrozujúce závažné ochorenia dokonca smrteľné a najmä vtedy, keď sa nemôžeme liečiť, keď nemôžeme prijímať tekutiny, vraciame, máme vysoké horúčky," objasnil Stankovič s tým, že v tomto prípade je možná iba infúzna liečba. Pri ľahších a stredných hnačkách sa môžu ľudia liečiť aj sami užívaním tzv. adsorbencií, čo sú látky so schopnosťou naviazať plynné a pevné látky. Medzi tie patrí živočíšne uhlie a lieky s obsahom diesmectitu.
Ako prevencia proti črevným nákazám môže poslúžiť desatoro Svetovej zdravotníckej organizácie. Tá ľuďom radí pri nákupe uprednostňovať tepelne spracované potraviny a tie konzumované v surovom stave dokonale umyť. Odporúča tiež potraviny správne skladovať, dokonale prevárať a konzumovať hneď po uvarení. V prípade opätovného zohrievanie treba jedlo zohriať aspoň na teplotu 70 stupňov Celzia. Samozrejmosťou by malo byť i používane pitnej vody na varenie, časté umývanie rúk, čistota kuchynského zariadenia či ochrana potravín pred hmyzom a hlodavcami.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies