V lete dovolenkovalo na Slovensku takmer milión turistov

NETKY.SK • 27 Október 2015, 15:51 • 2 min
V lete dovolenkovalo na Slovensku takmer milión turistov

BRATISLAVA - Na Slovensku dovolenkovalo v júli a auguste viac ako 979 tisíc ľudí. Počet turistov počas týchto mesiacov sa v porovnaní s minulým rokom zvýšil o takmer pätinu.

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA informoval hovorca Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Martin Kóňa, najväčší podiel na tom majú obyvatelia Slovenska, ktorí tvoria 56-percentný podiel - 549 tisíc Slovákov si cez prázdniny vybralo na oddych Slovensko. Najväčší podiel zahraničných turistov tvorili obyvatelia susedných krajín z Českej republiky (vyše 143-tisíc turistov) a z Poľska (vyše 44-tisíc turistov). Do prvej trojice sa dostali aj návštevníci z Nemecka (takmer 37-tisíc turistov). Počet britských turistov sa zvýšil o 36 percent, v lete ich k nám prišlo viac ako 14 tisíc. Zatraktívnenie Slovenska pre britských turistov bolo tiež témou rokovaní štátneho tajomníka Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Františka Palka s veľvyslancom Veľkej Británie Andym Garthom na Slovensku. Veľvyslanec na stretnutí ocenil letecké spojenie z Bratislavy do viacerých britských miest.


Najnavštevovanejšími krajmi v júli a v auguste boli Bratislavský kraj, ktorý navštívilo takmer 240 tisíc turistov, Žilinský kraj vyše 210 tisíc ľudí a do Prešovského kraja prišlo vyše 180 tisíc turistov. Z okresov bol najnavštevovanejší Bratislavský (takmer 204-tisíc turistov) a vďaka horám a prírode okres Poprad (vyše 121 tisíc turistov) a okres Liptovský Mikuláš (vyše 102 tisíc turistov).


„Pozitívne štatistické údaje sú odrazom správneho nasmerovania Stratégie cestovného ruchu ako aj marketingových aktivít,“ povedal Palko. Od začiatku tohto roka do konca augusta vzrástol počet návštevníkov o takmer 13 percent. „Tieto hodnoty dávajú reálny predpoklad na dosiahnutie lepších výsledkov za celý kalendárny rok 2015,“ dodal Palko.


Oblastným a krajským organizáciám cestovného ruchu tento rok ministerstvo dopravy poskytne dotácie vo výške 4,5 milióna eur. Organizácie ich môžu využiť na zvýšenie informovanosti turistov o ponuke jednotlivých regiónov Slovenska alebo aj na výstavbu náučných chodníkov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies