V lete dovolenkovalo na Slovensku historicky najviac turistov: 1,6 milióna

NETKY.SK • 2 November 2016, 11:19 • 2 min
V lete dovolenkovalo na Slovensku historicky najviac turistov: 1,6 milióna

BRATISLAVA - Tohtoročnú letnú dovolenku si na Slovensku doprialo historicky najviac turistov. Doterajšie prognózy o takomto vývoji už podľa Slovenskej agentúry pre cestovný ruch (SACR) potvrdili aj najnovšie údaje Štatistického úradu (ŠÚ) SR.

slovakia

left justify in out

Štatistiky ukázali, že počas júna až augusta na Slovensku dovolenkovalo 1,6 milióna dovolenkárov, čo predstavuje nárast oproti minulému roku o 15,8 %. Hostia tu strávili viac ako 5 miliónov prenocovaní a ich pobyt trval priemerne 3,1 noci.

 

Domácich návštevníkov medziročne pribudlo 15 %, počet zahraničných hostí narástol o 16,7 %. Kým domáci turisti najviac navštevovali Žilinský či Prešovský kraj, zahraniční hostia najčastejšie mierili do Bratislavského kraja.

 

"Rast návštevnosti sme zaznamenali z väčšiny relevantných trhov, na ktoré sa v rámci propagácie Slovenska sústredíme," zhodnotil generálny riaditeľ SACR Marián Bujna. Je to podľa jeho slov zásluhou viacerých faktorov, napríklad atraktívnej ponuky subjektov cestovného ruchu, nových leteckých spojení, aktuálnej geopolitickej situácie alebo propagačných aktivít. Tradične najviac turistov na Slovensko v lete zavítalo z Českej republiky, nasledovalo Poľsko, Nemecko, Maďarsko, Rakúsko a Spojené kráľovstvo. Z hľadiska percentuálnych nárastov bol výraznejší rast turistov z krajín západnej a južnej Európy ako zo susedných krajín. Za skokana roka možno podľa SACR označiť Izrael, ktorý sa po prvý raz dostal do top 10 krajín podľa počtu návštevníkov.

 

Celkovo prišlo na Slovensko od začiatku roka do konca augusta 3,4 milióna návštevníkov, čo predstavuje nárast o 18,4 %. "K tomu, aby sme tempo rastu udržali, musíme úspešne zvládnuť zimnú sezónu. Prípravy vrcholia nielen v lyžiarskych strediskách, ale aj v oblasti zimnej kampane v réžii SACR," dodal Bujna.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies