V lete bolo v horách menej smrteľných úrazov ako vlani

NETKY.SK • 8 November 2016, 10:32 • 2 min
V lete bolo v horách menej smrteľných úrazov ako vlani

STARÝ SMOKOVEC – Letná turistická sezóna v slovenských horách bola podľa Horskej záchrannej služby porovnateľná s minuloročnou, a to aj napriek vyššej návštevnosti.

slovakia

left justify in out

„Úrazovosť u nás v horách bola mierne nižšia. Potešujúce je však pre nás to, že sme mali aj menej smrteľných úrazov ako za rovnaké obdobie minulého roku. Minulý rok sme ich mali 23, tento rok ich bolo len 11,“ informoval dnes počas tlačovej konferencie v Starom Smokovci riaditeľ Horskej záchrannej služby (HZS) Jozef Janiga. Počas letnej sezóny podľa jeho slov prevládali najmä ľahké a stredné úrazy.


Horskí záchranári počas uplynulého leta zaznamenali menej úrazov v ľahko dostupných stenách do prvého stupňa obťažnosti, čiže v ľahkom chodeckom teréne, teda mimo turistických chodníkov a trás. Zvýšil sa však počet úrazov v horolezeckých cestách, čo podľa Janigu možno pripísať peknému počasiu, ktoré ľudia využívali na horolezectvo. Zmenil sa tiež percentuálny podiel úrazov podľa národností. „V roku 2015 tvorili takmer 50 percent všetkých úrazov práve Slováci, na druhom mieste boli Česi a Poliaci. Pomer sa tento rok výrazne zmenil. Slovákov bolo len 38 percent, Česi sa nám vrátili na staré dobré štatistiky, teda na 17,65 percenta a vzrástli aj úrazy Poliakov. Nie je to preto, že by boli extra nedisciplinovaní, ale Čechov tu bolo počas letnej sezóny viac,“ povedal Janiga.


Letná sezóna bola podľa horských záchranárov problematická v súvislosti s veľkým počtom pátraní, či už po maloletých osobách, či po zablúdených osobách. „Zaznamenali sme tiež veľký počet vykonávaných činností, pri ktorých ľudia nemali potrebné oprávnenie, či už ide o vodcovstvo, sprievodcovstvo alebo výcvik horolezectva. Je to výzva, na ktorú sa budeme musieť na budúci rok pozrieť, pretože takýto výkon nie je naozaj bezpečný,“ dodal Janiga.


Celý tento rok sa v HZS niesol v znamení príprav na otvorenie troch nových stredísk v Kysuciach, Kremnických vrchoch a v Poloninách. „V súčasnosti sa práve preberajú priestory v týchto horských oblastiach, aby sme mohli vykonávať činnosť, zabezpečujeme vozový park i materiálno-technické zabezpečenie. Verím, že od 1. januára budeme môcť všetky tri nové horské strediská otvoriť,“ povedal dnes riaditeľ HZS.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies