V Lesoch SR pokračuje rozkrádanie, opozícia chystá trestné oznámenie

NETKY.SK • 4 December 2014, 13:20 • 2 min
V Lesoch SR pokračuje rozkrádanie, opozícia chystá trestné oznámenie

BRATISLAVA - V Lesoch SR naďalej pokračuje rozkrádanie, upozorňujú na to opoziční poslanci.

slovakia

left justify in out

Ján Mičovský z OĽaNO na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente poukázal na nárast cien za odvoz dreva. K nárastu došlo podľa neho po verejnej súťaži, v ktorej mali byť účelovo nastavené pravidlá tak, aby zvíťazili drahší veľkí prepravcovia a nie malí, ktorí odvážali doteraz. Opozícia chystá trestné oznámenie pre podozrenie z manipulácie verejného obstarávania. Avizoval ho Igor Matovič z OĽaNO.
     

"To, čo sa udialo v posledných mesiacoch v oblasti odvozu dreva sa nedá nazvať inak ako rozkrádaním," vyhlásil Mičovský. Lesy SR podľa neho odvážajú ročne na území Slovenska cudzími prepravcami približne 1,3 milióna kubíkov dreva. Podľa zmluvy, ktorá bola urobená na štyri roky, by malo byť podľa Mičovského odhadu odvezených približne 5,2 milióna kubíkov dreva.
     

Mičovský tiež uviedol, že malí prepravcovia na štyri roky odvážali kubík dreva za 4,26 eura, veľkí budú teraz podľa novej zmluvy za 6,33 eura. Rozdiel vyčíslil Mičovský na 49 %. "Ak to prenásobíme množstvom dreva, ktoré treba odviezť, tých 1,3 milióna kubíkov, zistíme, že na tomto výkone sa ide zaplatiť zbytočne viac o 11 miliónov eur," uviedol Mičovský, ktorý sa v tejto veci obrátil aj na premiéra Roberta Fica (Smer-SD).
     

Predseda vlády podľa Mičovského odpovedal, že nárast cien na kubík na kilometer je len 5 centov. "Ja som si z toho vypočítal, že ak by som aj uznal premiérovu argumentáciu, tak na tie štyri roky tých 5 centov znamená, že teda nepôjde o 11 miliónov eur, ale o 6 miliónov eur," doplnil Mičovský. Tvrdí, že aj keby bola suma nižšia, stále ide o rozkrádanie, pretože malí prepravcovia odvážali lacnejšie.
     

Dodal, že za obdobie máj až október sa podľa novej súťaže odviezlo 576.000 kubíkov, za ktoré noví prepravcovia zinkasovali takmer 3,4 milióna eur. Starí by tento objem odviezli podľa Mičovského informácií za 2,5 milióna eur. "Kde sa za tie mesiace podelo 903.000 eur?" pýta sa Mičovský. Dodal, že škody naďalej narastajú. "Premiér nekoná ako hospodár tejto krajiny," vyhlásil Mičovský.
     

"Minister rozhodol, posiela do štátneho podniku Lesy SR kontrolu, ktorá má preveriť všetky medializované informácie," reagoval Peter Hajnala, hovorca ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka.

 

Lesy SR v reakcii uviedli, že súťaž vyhlásil v súlade so zákonom a ceny vygeneroval trh. "Zvýšenie cien podnik očakával, pretože dopravcovia v minulosti avizovali, že aktuálne zmluvné ceny nepokrývajú ich náklady a ceny boli aj pod úrovňou interného dopravcu Lesov SR – Odštepného závodu lesnej techniky," uviedol hovorca štátneho podniku Vlastimil Rezek.
      

Viaceré firmy podľa jeho slov v januári tohto roka tvrdo tlačili na zvýšenie cien, niektoré nepodpísali dodatky k pôvodným zmluvám a prestali drevo pre Lesy SR voziť. "Ďalším dôvodom medziročného zvýšenia cien je zmena podmienok v odvoze dreva. Ťaží a vozí sa oproti minulosti viac listnatého dreva, ktoré je nákladnejšie na prepravu. Zmenili sa tiež odvozné vzdialenosti," argumentoval hovorca.
     

Podnik podľa neho tiež trvá na dodržiavaní maximálnej hmotnosti súprav, aby sa nadmerne nepoškodzovali lesné a miestne komunikácie, čo dopravcom predražuje odvoz. Hovorca zdôraznil, že Mičovský porovnáva neporovnateľné a ceny dopravy externými dopravcami sú v súčasnosti na úrovni interného dopravcu podniku – OZLT Banská Bystrica. "Nie je možné očakávať, že ceny služieb sa v dlhodobom horizonte budú znižovať," uzavrel Rezek.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies