V Leopoldovom múzeu otvoria výstavu o Gustavovi Klimtovi

NETKY.SK • 24 Február 2012, 08:00 • 2 min
V Leopoldovom múzeu otvoria výstavu o Gustavovi Klimtovi

V Leopoldovom múzeu otvoria výstavu o Gustavovi Klimtovi - Kultúra Neobvyklú výstavu nielen o tvorbe, ale aj o súkromí svetoznámeho rakúskeho maliara, významného predstaviteľa secesie Gustava Klimta (1862-1918) pripravilo renomované Leopoldovo múzeum vo V

slovakia

left justify in out

img

Neobvyklú výstavu nielen o tvorbe, ale aj o súkromí svetoznámeho rakúskeho maliara, významného predstaviteľa secesie Gustava Klimta (1862-1918) pripravilo renomované Leopoldovo múzeum vo Viedni, a to pri príležitosti 150. výročia jeho narodenia. 
      Expozícia s názvom Klimt persöhnlich (Klimt osobne), ktorú tvoria popri majstrových dielach fotografie, pohľadnice a rôzne písomnosti zachycuje najdôležitejšie epizódy Klimtovho súkromného života a súčasne aj najvýznamnejšie zastávky tvorcovej dráhy, slávnostne otvorí dnes večer rakúsky spolkový prezident Heinz Fischer.
      Kurátorom expozície, ktorú širokej verejnosti sprístupnia v piatok a ktorá potrvá až do 27. augusta, je Tobias G. Natter, súčasne riaditeľ Leopoldovho múzea.
      Podľa jeho slov zaujímali organizátorov hlavne styčné body medzi súkromím a umeleckou tvorbou maliara.
      Významnú časť expozície tvorí zbierka 400 pohľadníc, ktoré Klimt zaslal svojej družke Emilie Flögeovej, nechýbajú však ani fotografie, zachycujúce umelca na výlete na brehu Atterského jazera, či rôzne písomnosti. Leopoldovo múzeum vlastní nielen viaceré Klimtove práce, ale aj rozsiahlu zbierku dobových dokumentov z pozostalosti Emilie Flögeovej. 
      Najvýznamnejším umeleckým exponátom výstavy bude zrejme dielo Gustava Klimta Tod und Leben (Smrť a život), majetok Leopoldovho múzea, nechýbajú však ani ďalšie práce majstra, ktoré poskytli viedenský Belvedere, múzeum v japonskej Nagoji alebo súkromní zberatelia.

Zdroj: TASR/APA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies