V Leopoldove bude v sobotu pietna spomienka na protiprávne väznených

NETKY.SK • 19 August 2010, 12:16 • 2 min
V Leopoldove bude v sobotu pietna spomienka na protiprávne väznených

V Leopoldove bude v sobotu pietna spomienka na protiprávne väznených

slovakia

left justify in out

Pietna spomienka na nespravodlivo a protiprávne väznených komunistickým režimom v leopoldovskej väznici sa uskutoční v sobotu 21. augusta v Leopoldove, ktorý je symbolom utrpenia politických väzňov na Slovensku.
      Podujatie sa začne o 9.15 h pontifikálnou svätou omšou vo farskom Kostole sv. Ignáca. Hlavným celebrantom bude trnavský arcibiskup Mons. Róbert Bezák s koncelebrujúcim bratislavským gréckokatolíckym eparchom (biskupom) Petrom Rusnákom. Následne sa bude konať pietna spomienka pri pamätnej tabuli v Ústave na výkon trestu odňatia slobody, kladenie vencov a odznejú príhovory predstaviteľov Konfederácie politických väzňov Českej republiky, Konfederácie politických väzňov Slovenska (KPVS) a politických predstaviteľov.
      Pre vybraných účastníkov pripravili prehliadku väznice, kde položia kvety k pamätným tabuliam na miestach väzenských ciel blahoslavených gréckokatolíckych mučeníkov Pavla Gojdiča a Metoda Trčku a k pamätníku obetiam leopoldovskej vzbury.
      V popoludňajších hodinách je plánovaná návšteva bývalého väzenského cintorína, pietna spomienka pri pamätníku a požehnanie symbolického hrobu neznámeho politického väzňa.
      Pietnu spomienku v Leopoldove organizujú Konfederácia politických väzňov Slovenska a Generálne riaditeľstvo Zboru väzenskej a justičnej stráže, informoval hovorca bratislavskej gréckokatolíckej eparchie Stanislav Gábor.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies