V lekárňach vraj chýbajú desiatky liekov, ministerstvo to odmieta

NETKY.SK • 20 November 2013, 14:09 • 2 min
V lekárňach vraj chýbajú desiatky liekov, ministerstvo to odmieta

BRATISLAVA - V slovenských lekárňach chýbajú podľa lekárnikov desiatky druhov liekov. Slovenská lekárnická komora (SLeK) urobila zoznam vyše 170 liekov, ktoré majú chýbať, a zverejnila ho na svojom webe. Ministerstvo zdravotníctva problém s nedostupnosťou odmieta a lekárnikov viní zo šírenia poplašnej správy, tí však trvajú na tom, že lieky pre pacientov nie sú.

slovakia

left justify in out

"Existuje reálna nedostupnosť," skonštatoval prvý viceprezident SLeK Ondrej Sukeľ s tým, že komora zásadne odmieta obvinenie zo šírenia poplašnej správy. Podľa jeho slov má byť problém najmä s liekmi na neurologické a onkologické ochorenia. Potvrdil, že chýbajúce lieky sú zaujímavé z pohľadu ich možného vývozu do zahraničia. Výsledkom súčasnej situácie má byť to, že niektorí pacienti tak na svoj liek čakajú aj týždeň, dva.

Tvrdenia o nedostupnosti liekov označilo ministerstvo za zavádzajúce. "Analýza ministerstva dokázala, že zverejnenie zoznamu je šírením poplašnej správy medzi občanmi. Informácie, ktoré má ministerstvo zdravotníctva k dispozícii dokazujú, že dané lieky sú dostupné u viacerých distribučných spoločností," reagovala Martina Lidinská z komunikačného odboru rezortu. Ministerstvo preto považuje prístup lekárnikov za strašenie pacientov.

O nekorektnosti zoznamu majú svedčiť aj ďalšie fakty. "Lekárnici naň totiž pripísali aj také lieky, ktorých držitelia registrácie Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv nahlásili prerušenie dodávok, respektíve ich výpadok. Medzi viac ako 170 farmaceutikami sa našli dokonca aj také, ktoré nie sú uvádzané v kategorizačnom zozname, čo znamená, že ich výrobcovia nemajú zo zákona povinnosť zabezpečiť ich dostupnosť," povedala Lidinská.

Sukeľ s argumentmi ministerstva nesúhlasí, chcel by vidieť jeho analýzu. Ako poznamenal, to že sú lieky v distribučných spoločnostiach ešte nemusí znamenať, že sa dostanú aj do lekární. "Problém tu reálne je, aj keď sa všetci tvária, že nie je," uzavrel.

Ministerstvo v tejto súvislosti poukázalo, že vyhodnocovanie dostupnosti liekov na pravidelnej báze vykonáva nielen ministerstvo, ale aj Štátny ústav pre kontrolu liečiv. Ten v tomto roku zakázal vývoz štyroch liekov. "Zároveň ministerstvo udelilo historicky prvú pokutu vo výške 10.000 eur za nedostupnosť lieku na liečbu vysokého krvného tlaku," doplnila Lidinská.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies