V lekárňach v Handlovej a okolí chýba liek pre kardiologických pacientov

NETKY.SK • 8 Január 2016, 17:20 • 2 min
V lekárňach v Handlovej a okolí chýba liek pre kardiologických pacientov

HANDLOVÁ - Pacienti trpiaci kardiologickými ochoreniami majú v tomto období problém zohnať liek na zrážanlivosť krvi pod názvom Eliquis. Medikament, ktorý sa nedá nahradiť generikom, chýba v lekárňach v Handlovej, Prievidzi, ale i v Žiari nad Hronom.

slovakia

left justify in out

Problém zohnať liek na svoje ochorenie má aj 64-ročný Handlovčan Dušan Štelcl: "Už nejakých 30 rokov som chorý na srdce. Zakaždým, keď mi napíšu recept, tak som obehol päť lekární v Handlovej, bol som v Prievidzi i Žiari nad Hronom, kde ho nemali. Na liek som nakoniec čakal tri týždne, no dali mi aktuálne len malé balenie," povedal.

 

Nedostupnosť lieku potvrdila aj lekárnička Helena Galbavá z Handlovej. "Eliquis je liek na srdce, nie je k nemu generická substitúcia, čiže nedá sa nahradiť. Keď dostaneme tri Eliquisy za mesiac, sme šťastní. Možno by sme potrebovali päť alebo šesť len od našich lekárov," vysvetlila. Podľa jej ďalších slov lekárnici, aby zohnali tento liek na zrážanlivosť krvi, obvolávajú aj kolegov z iných lekární. "Väčšinou aj ľudia nám neveria. Začnú u nás, potom prejdú Žiar, Prievidzu a potom sa vrátia naspäť a čakajú. A nakoniec sme najhorší my lekárnici, lebo zo zákona sme povinní do 24 hodín zabezpečiť liek," poznamenala.

 

Podľa internistky Anny Oršulovej z Prievidze nie je nedostatkový len Eliquis, ale i ostatné lieky, ktoré keď chýbajú, tak ohrozujú život pacienta. "Sú to vlastne lieky, ktoré sa užívajú pri aritmii. Pri nedostatku Eliquisu a podobných liekov, ktoré sú vlastne náhradou pri starej liečbe Warfarinom, sa môže stať, že pacient skončí na neurologickej JIS-ke s mozgovou príhodou alebo inými komplikáciami a môže to byť aj smrteľná komplikácia," upozornila s tým, že tieto lieky sú dočasne nahraditeľné nízkomolekulárnymi heparínmi, ktoré však tiež sú nedostatkové. "Než ich pacient dostane, musí pochodiť okres alebo aj mimo okresu," dodala.

 

Eliquis, ako vysvetlil Branislav Klopan, riaditeľ nákupu a výroby Unipharmy - 1. slovenskej lekárnickej akciovej spoločnosti, patrí ku skupine liekov, u ktorej táto distribučná firma pociťuje dlhodobo zvýšený záujem zo strany lekární oproti objemu tovaru, ktorý jej dodá výrobca.

 

Špecifický liek na zrážanlivosť krvi patrí podľa prezidenta Slovenskej lekárnickej komory Ondreja Sukeľa ku skupine chýbajúcich liekov, ktorých je niekoľko desiatok až stoviek. Okrem neho je problém zohnať aj hormóny, lieky na osteoporózu, astmu, epilepsiu či duševné ochorenia, inzulín či viacero druhov vakcín. Za možnou príčinou nedostatku medikamentov treba podľa Sukeľa, Galbavej či Klopana hľadať reexport liekov.

 

"Slovensko má ako jediná krajina v rámci Európskej únie (EÚ) zákaz vývozu liekov upravený v legislatíve. SR ako prvá v roku 2013 zaviedla možnosť zákazu vývozu liekov v prípade, ak by ich nedostatkom mohla byť zhoršená dostupnosť zdravotnej starostlivosti," pripomenul hovorca Ministerstva zdravotníctva SR Peter Bubla.

 

Ako pokračoval, Štátny ústav pre kontrolu liečiv v súvislosti s touto legislatívou postupuje veľmi prísne a mnohé z vývozov boli zakázané. Okrem toho ministerstvo zdravotníctva (MZ) denne monitoruje distribúciu a zásobovanie liekmi. "Ministerstvo po príchode nového vedenia začalo pravidelný monitoring dostupnosti liekov, vrátane vakcín. Len v roku 2015 začalo viac ako 30 správnych konaní a bolo vybraných viac ako 250.000 eur na pokutách za nedostupnosť liekov. MZ SR zároveň intenzívne komunikuje s výrobcami, distribútormi aj lekárňami. Nemá však mandát na výrobu ani kompetenciu na distribúciu liekov ani vakcín a vzhľadom na to, že ide o obchodno-dodávateľské vzťahy medzi jednotlivými hospodárskymi súkromnými subjektmi, môže MZ do týchto vzťahov zasahovať len minimálne," vysvetlil.

 

Rezort zdravotníctva podľa Bublu tiež v rámci plánovania predsedníctva Slovenska v Európskej únii pri komunikácii s holandskou stranou jednoznačne deklaroval, že prioritou predsedníctva v oblasti liekovej politiky bude téma reexportu liekov ako jednej z príčin nedostatku liekov nielen na Slovensku, ale aj v iných členských štátoch EÚ.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona