V lekárňach odhalili vážne nedostatky, niektoré môžu ohroziť zdravie pacientov

NETKY.SK • 22 Júl 2015, 14:55 • 2 min
V lekárňach odhalili vážne nedostatky, niektoré môžu ohroziť zdravie pacientov

BRATISLAVA - Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) odhalil vlani a za prvý štvrťrok tohto roku nedostatky v lekárňach. Slovenská lekárnická komora (SLeK) tvrdí, že niektoré z nich sú závažné a môžu ohroziť zdravie pacienta.

slovakia

left justify in out

"Napríklad v prípade používania mikrobiologicky nevhodnej čistenej vody, ktorá sa používa na prípravu lieku," povedal pre TASR prezident komory Ondrej Sukeľ. Inšpekcia tiež vlani odhalila, že niektorí lekárnici nedodržiavajú maximálnu dávku pri príprave lieku či skladujú lieky pri vyšších teplotách, ako je povolené. Aj to má podľa komory vplyv na zdravie.

 

ŠÚKL poukázal, že niektoré lekárne nemali minulý rok dostatok odborných pracovníkov. Podľa Sukeľa ide o závažný nedostatok, ktorý by mal viesť k návrhu na pozastavenie povolenia. "Predpokladám však, že nedostatok je vnímaný reálne, nie právne, teda povolenie nebolo možné pozastaviť," uviedol. Podľa zákona stačí, ak má lekáreň zamestnaného jedného farmaceuta, hoci ide o nonstop lekáreň, podotkol. Komora dlhodobo presadzuje, aby počet farmaceutov korešpondoval so schváleným prevádzkovým časom lekárne.

 

Za závažný nedostatok z vlaňajška označil Sukeľ aj neplatné povolenie lekární na zaobchádzanie s omamnými a psychotropnými látkami, nedodržanie intervalu metrologického overenia váh a závaží či chýbajúce povolenia na zaobchádzanie s určenými látkami. Viac závažných pochybení našla inšpekcia v lekárňach minulý rok, v roku 2015 šlo podľa neho zväčša len o chyby organizačno-technického charakteru, čo potvrdil aj ŠÚKL.

 

Ústav vykonal minulý rok takmer 1000 inšpekcií, tento rok 224. Okrem spomínaných nedostatkov vytkol niektorým lekárňam aj neaktualizované dokumenty či neúplné dokumentácie, čo sú podľa Sukeľa menej závažné pochybenia.

Inšpektori kontrolujú podľa Diany Madarászovej zo ŠÚKL priestorové, materiálne a personálne vybavenie lekární. "V prípade, že narazia na vážnejší problém, podávajú návrh na uloženie pokuty na príslušný samosprávny kraj," dodala.

 

Vo väčšine prípadov však podľa nej inšpekcia narazí na menej závažné nedostatky. Kraje môžu pozastaviť aj povolenie na prevádzku. SLeK však tvrdí, že nemá vedomosť o návrhu na pozastavenie či zrušenie povolenia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona