V Lausanne sa rozhoduje o možnom vylúčení Ruska z OH

NETKY.SK • 21 Jún 2016, 13:35 • 2 min
V Lausanne sa rozhoduje o možnom vylúčení Ruska z OH

LAUSANNE - Vo švajčiarskom Lausanne bude v utorok v stávke účasť Ruska na augustových olympijských hrách v Riu de Janeiro.

slovakia

left justify in out

Na mimoriadnom stretnutí v sídle Medzinárodného olympijského výboru (MOV) 20 lídrov športovej diplomacie zhodnotí, či si stav ruského antidopingového programu vyžaduje radikálne riešenie vo forme vylúčenia veľmoci z účasti na Hrách XXXI. olympiády. MOV už vyslovil podporu piatkovému rozhodnutiu Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF), ktorá ponechala v platnosti v novembri uvalený dištanc za krytie pozitívnych prípadov aj za spolupráce štátom dotovaných inštitúcií. V Lausanne sa môže trest rozšíriť aj na ďalšie odvetvia.


Do sídla MOV sa zišli okrem iných prezident IAAF Sebastian Coe či líder Ruského olympijského výboru Alexander Žukov. Nekompromisný postoj sa dá očakávať od šéfa Olympijského výboru USA Larryho Probsta.


"V prvom rade chceme koordinovať naše úsilie o ochranu poctivých športovcov a posilniť boj proti dopingu pred olympijskými hrami v Riu. Čaká nás zaujímavá debata," privítal zúčastnených prezident MOV Thomas Bach.


V očakávaní možných sankcií vyslali varovný signál smerom k MOV aj ruskí zákonodarcovia. Poslanci Štátnej dumy vystríhajú MOV pred uplatnením princípu "kolektívnej viny", do spoločného vyhlásenia zaradili aj zmienku o španielskej inkvizícii či totalitných režimoch. Od MOV žiadajú objektívne rozhodnutie v súlade s hodnotami a cieľmi olympijského hnutia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona