V Kyjeve zvažujú možnosti riešenia konfliktu na Donbase

NETKY.SK • 2 Máj 2018, 17:57 • 2 min
V Kyjeve zvažujú možnosti riešenia konfliktu na Donbase

MOSKVA - Kyjev zvažuje nad tromi možnými spôsobmi riešenia konfliktu na juhovýchode krajiny. O tom povedal ukrajinský zástupca ministra pre otázky dočasne obsadených území, Jurij Grymchak. Informuje RIA Novosti.

slovakia

left justify in out

Zástupca ministra je presvedčený, že ukrajinská armáda je schopná úplne oslobodiť určité oblasti Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky za dva týždne, ale považuje vojenský scenár najmenej pravdepodobným.
     

Ďalšie dva plány Grymchak nazval "chorvátskym scenárom". "V Chorvátsku boli Srpska Krajina a Východná Slavónia. Srpska Krajina bola oslobodená vojenskými prostriedkami. Miloševiča v tom čase dali do takých podmienok, že dal záruku, že jeho armáda nebude zasahovať do vojenského konfliktu," porozprával Grymchak.
     

Druhý "chorvátsky" scenár Kyjev považuje za hlavný. Podľa slov zástupcu ministra, zahŕňa zavedenie mierovej misie na územie Donbasu a odchod zahraničných vojsk. 
     

"Je tiež potrebné odzbrojiť militantov, zriadiť medzinárodný úrad na prevod týchto území pod kontrolu Ukrajiny," zdôraznil Grymchak. Tento vývoj sa mu javí ako najpravdepodobnejší.
     

Prezident Ukrajiny Petro Porošenko v pondelok podpísal dekrét o ukončení "protiteroristickej" operácie na Donbase, ktorá už trvá viac ako štyri roky. Namiesto toho v regióne sa začala operácia spojených síl Ukrajiny. Zmenou formátu Kyjev legalizoval používanie ozbrojených síl pri riešení konfliktu v regióne v čase mieru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona