V Kyjeve vyhlásili spoločnú prípravu s NATO na vojnu o Krym

NETKY.SK • 6 Apríl 2021, 09:39 • 2 min
V Kyjeve vyhlásili spoločnú prípravu s NATO na vojnu o Krym

MOSKVA - Cvičenie NATO Defender Europe 2021 sú nevyhnutné na precvičenie vojny s Ruskom, uviedol zástupca Ukrajiny v Trilaterálnej kontaktnej skupine pre Donbas Oleksij Arestovič v éteri UKRLife.TV.

slovakia

left justify in out

„Defender Europe 2021 v preklade znamená „Chrániť Európu“. Ich význam je, že vo vodách od Baltického po Čierne more sa rozpracovávala vojna s Ruskom, téma ozbrojenej konfrontácie s Ruskom – povedzme to na rovinu,“ uviedol ukrajinský diplomat.

 

Podľa neho aliancia už začala presúvať sily, ako aj organizovať logistické záležitosti. „Hlavné zameranie bude na Balkán a na Krym a na všetko čo je na sever od Krymu. Ide o otvorené zdroje, nikto sa tým netají,“ dodal Arestovič.

 

V máji až júni NATO uskutoční najväčšie manévre od studenej vojny - Defender Europe 2021. Počas cvičení plánujú vypracovať obranné a útočné akcie vo východnej Európe a pobaltských krajinách. Z partnerských krajín sú aktívne zapojené Gruzínsko, Moldavsko a Ukrajina.

  

Deň predtým ministerstvo obrany Ukrajiny oznámilo, že Washington podporí Kyjev „v prípade eskalácie ruskej agresie“. Ako sa uvádza v správe, prísľub Pentagónu sa vzťahuje aj na situáciu na Kryme. Americká strana tiež pripomenula, že od roku 2015 Spojené štáty poskytli Kyjevu viac ako 2 miliardy dolárov pomoci do oblasti bezpečnosti.

 

Prečítajte si tiež: Kremeľ vysvetlil, prečo Rusko nemôže zabezpečiť prímerie na Donbase

 

V reakcii na to ruské ministerstvo zahraničia uviedlo, že rozhovory o potenciálnom konflikte medzi Ruskom a Ukrajinou sú ďalším výmyslom Kyjeva. Moskva nemá záujem o konfrontáciu s ukrajinskou stranou, najmä na  vojenskej úrovni, zdôraznil zástupca vedúceho oddelenia Andrej Rudenko.

 

Okrem toho, minulý utorok hlavný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Ruslan Khomchak obvinil Rusko zo zvýšeného počtu vojsk v blízkosti hraníc s Ukrajinou, čo predstavuje hrozbu pre vojenskú bezpečnosť.

 

Podľa jeho slov, v reakcii na to bude Kyjev posilňovať zoskupenie vojsk na Donbase ako aj krymským smerom. Tlačový tajomník ruského prezidenta Dmitrij Peskov v reakcii na to uviedol, že by sa nikto nemal starať o pohyb ruských vojsk vo vnútri krajiny.

 

Ako vysvetlil hovorca Kremľa, Moskva prijíma opatrenia na zaistenie bezpečnosti svojich hraníc, pozdĺž ktorých sú zaznamenané aktivity NATO.

 

Mohlo by vás zaujímať: Medzi Moskvou a Kyjevom sa stupňuje napätie, Rusko rozmiestňuje vojská okolo hraníc s Ukrajinou

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies