V Kyjeve pokračovali zrážky, horeli barikády

NETKY.SK • 25 Január 2014, 12:08 • 2 min
V Kyjeve pokračovali zrážky, horeli barikády

KYJEV - Napätie medzi demonštrantami a políciou v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev sa v piatok večer opäť výrazne vystupňovalo. Televízne zábery ukazovali zábery horiacich pneumatík na postavených barikádach v blízkosti parlamentu a sídla vlády.

slovakia

left justify in out

Podľa ruskej tlačovej agentúry Interfax demonštranti hádzali na políciu dlažobné kamene a zápalné fľaše, zatiaľ čo poriadkové sily odpovedali ohlušovacími granátmi a slzotvorným plynom. Na juhu Kyjeva objavili medzičasom telo mŕtveho policajta, nie je však jasné či objav súvisí s protestami. Opozícia a vláda naďalej pokračujú vo vzájomnom obviňovaní sa z provokácií.

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč sa v piatok snažil zabrániť ďalším zrážkam tým, že prisľúbil zrekonštruovať vládu. K tomuto kroku by malo prísť už na budúci týždeň. Janukovyč však varoval, že použije "všetky legálne metódy" na zažehnanie politickej krízy, ak nenájde žiadne riešenie. O rekonštrukcii vlády premiéra Mykolu Azarova by sa malo hovoriť na utorkovom zasadnutí parlamentu. Opozícia však tento krok považuje za nedostatočný a naďalej žiada demisiu vlády a predčasné voľby. 

V Kyjeve sa konajú protesty už viac než dva mesiace, pričom vzbura proti Janukovyčovi sa v posledných dňoch rozšírila už takmer do polovice krajiny. Protivládni demonštranti od štvrtka obsadili budovy samosprávnych úradov v šiestich západných regiónoch a obsadili tiež ministerstvo poľnohospodárstva v Kyjeve. Opoziční aktivisti tvrdia, že nepokoje si tento týždeň vyžiadali už najmenej päť mŕtvych a okolo 300 zranených. Úrady doteraz potvrdili dve obete so strelnými ranami, odmietli však, že by do ich smrti boli zapojené poriadkové sily. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies