V Kuvajte zaznamenali pravdepodobne prvý prípad nákazy MERS

NETKY.SK • 13 November 2013, 14:10 • 2 min
V Kuvajte zaznamenali pravdepodobne prvý prípad nákazy MERS

KUVAJT - Kuvajt na svojom území zaregistroval pravdepodobne prvý prípad nákazy novým koronavírusom označovaným aj MERS (blízkovýchodný respiračný syndróm), informovala dnes miestna tlač.

slovakia

left justify in out

Obeť hospitalizovali vo vážnom stave v miestnej nemocnici, spresnil denník ar-Ráj s odvolaním sa na lekárske zdroje s tým, že lekár, ktorý pacienta ošetroval, sa možno vírusom nakazil tiež. V správach sa neuvádza, či laboratórne testy potvrdili prítomnosť MERS. Svetová zdravotnícka organizácia v pondelok oznámila, že laboratórne je od septembra minulého roka potvrdených 153 prípadov nákazy koronavírusom MERS. Medzi nimi je aj 64 osôb, ktoré nákaze podľahli.

MERS vyvoláva príznaky podobné chrípke, pričom môže viesť aj k zlyhaniu obličiek a ťažkej pneumónii. Väčšinu nakazených hlásili zo Saudskej Arábie. Ďalšie prípady zaznamenali v ďalších štátoch Perzského zálivu. Niekoľko nakazených zaregistrovali aj v Európe a severnej Afriky - väčšinou šlo o ľudí, ktorí sa vrátili z Perzského zálivu.

Vírus je príbuzný ťažkému akútnemu respiračnému syndrómu (SARS), ktorý prvýkrát hlásili v roku 2002 a jeho následné rozšírenie si vo svete vyžiadalo stovky životov. Vírus MERS podľa predpokladov odborníkov pochádza z netopierov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies