V kúpeľoch Sliač vystavujú portréty českého kráľa komikov Vlastu Buriana

NETKY.SK • 29 November 2011, 08:25 • 2 min
V kúpeľoch Sliač vystavujú portréty českého kráľa komikov Vlastu Buriana

V kúpeľoch Sliač vystavujú portréty českého kráľa komikov Vlastu Buriana

slovakia

left justify in out

img

Tváre významného českého komika 20. storočia Vlastu Buriána vo výtvarnom prevedení, majú možnosť v týchto dňoch vidieť návštevníci pavilónu Palace v kúpeľoch Sliač. Výstava, ktorá pozostáva zo štyroch desiatok portrétov umelca, pripravilo vedenie kúpeľov pri príležitosti 120. výročia jeho narodenia.
Ako TASR informoval kurátor výstavy Peter Zavacký, tvár Buriána vždy priťahovala pozornosť nielen na divadelnom javisku a filmovom plátne, ale aj známych majstrov štetca a plátna. Už počas jeho života dali podobu jeho originálnej tvári a umeleckej figúre v žánri karikatúry viacerí uznávaní majstri českej výtvarnej scény.
Táto vzácna výtvarná kronika podôb komika z minulosti sa po rokoch opäť rozrástla o jeho nové originálne úsmevné umelecké tváre. Na začiatku tretieho milénia k ním pribudli nové mená výtvarníkov a karikaturistov, niekoľkých generácií, zo Slovenska, Čiech i zo sveta. Na výstave tak možno vidieť obrazy a karikatúry Vlastu Buriána napríklad od 87-ročného Miloša Nesvadbu až po 12-ročnú Dominiku Čižmárovu.
"Výstavou chceme pripomenúť skôr narodeným a do pozornosti dať tiež najmladším návštevníkom osobnosť a tvár kráľa komikov, ktorý mimochodom svojho času kúpele Sliač aj osobne navštívil," uviedol k výstave Zavacký. Výstava je zároveň znakom úcty k jeho filmovému umeniu, ktoré je mostom, spájajúcim už vyše osem desaťročí generácie divákov. 
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies