Aktualizované FOTO Minister obrany Gajdoš odovzdal vojakom druhé dopravné lietadlo Spartan

NETKY.SK • 9 Apríl 2018, 14:50 • 2 min
Aktualizované FOTO Minister obrany Gajdoš odovzdal vojakom druhé dopravné lietadlo Spartan

KUCHYŇA - K lietadlám Ozbrojených síl Slovenskej republiky (OS SR) patrí od pondelka aj druhé dopravné lietadlo C-27J Spartan. Viacúčelové transportné lietadlo pristálo na letisku Dopravného krídla generála M. R. Štefánika Kuchyňa.

slovakia

left justify in out

Minister obrany Peter Gajdoš (SNS) odovzdal dnes na vojenskom letisku v Kuchyni vojakom druhé dopravné lietadlo typu C-27J Spartan. Prvý stroj im slávnostne odovzdal v októbri minulého roka. Gajdoš dnes pripomenul, že ide o postupné napĺňanie Dlhodobého plánu rozvoja Ozbrojených síl SR.

 

"Som nesmierne rád a som hrdý na to, že aj druhý Spartan dnes pristál a môžeme ho odovzdať Vzdušným silám OS SR. Je to absolútne neplánované, ale krajší darček k dnešným narodeninám som ani nemohol dostať. Pri tomto lietadle nebolo žiadne omeškanie, čiže Slovenská republika si nebude uplatňovať sankcie voči talianskemu dodávateľovi. Rád by som dodal, že pokračujeme v súlade s Programovým vyhlásením vlády SR. Okrem dopravných lietadiel máme aj ďalšie veľké projekty, armádne dopravné letectvo je nateraz plne postačujúce," uviedol po prílete Sparatana minister obrany Peter Gajdoš.


Za omeškanie dodávky prvého stroja si rezort obrany ešte koncom roka 2017 uplatnil zmluvnú sankciu vo výške 1,16 milióna eur. Časť finančných prostriedkov, ktoré talianska spoločnosť poslala na účet Ozbrojených síl SR, už rezort vrátil do štátnej pokladnice. Zvyšok bol presunutý na výdavky v roku 2018 v zmysle vopred naplánovaných efektívnych modernizačných riešení.

 

"Som hrdý na to, že naše ministerstvo ušetrilo daňovým poplatníkom 879-tisíc eur, ktoré nám už talianska strana uhradila. Ide o výsledok náročných rokovaní, no som rád, že sa nám podarilo vyrokovať za omeškanie výraznú zľavu z ceny," uviedol na margo vrátených peňazí minister Gajdoš. Taliansky výrobca meškal s dodávkou prvého lietadla 49 dní. Čiastka 879-tisíc eur vyplynula zo zmluvných podmienok, ktoré boli vopred stanovené oboma stranami. Zvyšné prostriedky zo sumy 1,16 milióna eur sa podarilo ušetriť ešte za predošlého vedenia ministerstva obrany. Prvé lietadlo Spartan pristálo na leteckej základni v Kuchyni v októbri 2017.

Obstaranie dvoch dopravných lietadiel Spartan C-27 J sa datuje ešte do roku 2008, keď bol dodávateľ vybraný v rámci verejnej obchodnej súťaže. Zmluva o dodávke však bola podpísaná až v roku 2014. Súčasťou kontraktu je tiež päťročná logistická podpora. Cena za jedno lietadlo bola dohodnutá na 34,5 milióna eur. Ďalších 25 miliónov eur má stáť podpora a výcvik, pričom má ísť o päťročnú logistickú podporu.

 

Celková suma za dve dopravné lietadlá sa vyšplhala spolu so servisom, výcvikom a technickou podporou na 118 miliónov eur s DPH. Lietadlo Spartan, ktoré už využíva slovenská letka, plní svoje prvotné úlohy. Prepravu materiálu a výstroja slovenskému kontingentu, ktorý pôsobí v rámci mierovej misie UNFICYP na Cypre, si tak ozbrojené sily po rokoch zabezpečili opäť vo vlastnej réžii. V súčasnosti majú ozbrojené sily plne vycvičené dve posádky, približne v septembri by mali byť pripravené ďalšie.

Dopravné lietadlo talianskej výroby patrí vo svojej kategórii medzi to najlepšie na trhu. Jeho dĺžka dosahuje 22,7 metra, výška 9,6 a rozpätie krídel 28,7 metra. Stroj dosahuje maximálnu rýchlosť 602 kilometrov za hodinu a maximálny dolet predstavuje vzdialenosť až 5 852 kilometrov.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies