V Kubíne odmietli 750-tisíc na štadión, dostane ich Žiar n/Hr.

NETKY.SK • 11 November 2015, 14:11 • 2 min
V Kubíne odmietli 750-tisíc na štadión, dostane ich Žiar n/Hr.

BRATISLAVA - Mesto Dolný Kubín odmietlo štátnu dotáciu 750-tisíc eur na rekonštrukciu miestneho futbalového štadióna, ak by sa mala realizovať podľa podmienok vysúťažených Slovenským futbalovým zväzom (SFZ).

slovakia

left justify in out

Na medializované vyjadrenia primátora Dolného Kubína Romana Matejova týkajúce sa odstúpenia z programu modernizácie, rekonštrukcie a výstavby futbalových štadiónov reagoval na vlastnom oficiálnom webe Slovenský futbalový zväz stanoviskom. V jeho úvode sa uvádza, že SFZ rešpektuje autonómne rozhodnutie poslancov mestského zastupiteľstva Dolného Kubína a berie ho na vedomie. "Slovenský futbalový zväz konštatuje, že mesto Dolný Kubín ním odmietlo realizáciu projektu rekonštrukcie futbalového štadióna Ivana Chodáka v zmysle podmienok stanovených uznesením vlády SR, príslušnými infraštruktúrnymi smernicami UEFA a SFZ a ďalšími štandardnými podmienkami SFZ. V prípade Dolného Kubína uznesenie vlády priamo uvádza, že SFZ v rámci svojej časti financovania má zabezpečiť dobudovanie tribún so zastrešením všetkých miest hľadiska," píše sa v stanovisku.


SFZ ďalej uvádza, že verejné obstarávanie na dodávku nových tribún prebehlo v súlade s príslušným zákonom a pod dohľadom Úradu pre verejné obstarávanie. "Slovenský futbalový zväz odmieta tvrdenia primátora Dolného Kubína o požiadavke SFZ, že by mesto muselo zabezpečiť vybudovanie vyhrievaného trávnika, turniketov a umelého osvetlenia - tieto podmienky sú povinné iba pre štadióny, na ktorých sa hrá najvyššia ligová súťaž. SFZ konštatuje, že komunikácia so zástupcami Dolného Kubína, napriek najväčšiemu počtu spoločných stretnutí zo všetkých miest, nepriniesla na rozdiel od mnohých iných pochopenie a stotožnenie sa s filozofiou a hlavným účelom programu. Slovenský futbalový zväz oznamuje, že finančná čiastka 750 000 eur pôvodne určená pre štadión v Dolnom Kubíne bude, po schválení výkonným výborom SFZ a vládou SR, použitá na rekonštrukciu štadióna v Žiari nad Hronom. SFZ postupuje rovnako ako v prípade miest Topoľčany a Levice, ktoré po ich odmietnutí zapojiť sa do programu modernizácie, rekonštrukcie a výstavby futbalových štadiónov nahradili mestá Skalica a Sereď," uvádza sa v závere stanoviska Slovenského futbalového zväzu.


Primátor Dolného Kubína Roman Matejov uviedol, že mesto má záujem zrekonštruovať súčasnú tribúnu a zázemie pre hráčov, nie stavať nové miesta pre divákov. "Odmietame sedačky za 750-tisíc eur. Nechceme, aby sme sa museli zaviazať vybudovať vyhrievaný trávnik, turniketový systém a osvetlenie," skonštatoval Matejov. Zástupcovia samosprávy v D. Kubíne viackrát rokovali s predstaviteľmi SFZ o spôsobe využitia dotácie ministerstva školstva. Zväz trval na celkovej kapacite Štadióna Ivana Chodáka 2050 nových a 730 existujúcich zakrytých samostatných sedadiel. Zároveň by mesto muselo akceptovať výsledky verejného obstarávania na dodávateľa nadzemných častí tribún so sedačkami, ktorú vyhrala spoločnosť Sedasport. Mesto by získalo dotáciu trištvrte milióna eur, ale mohlo by ich použiť len na novú tribúnu. Podľa portálu orava.sme.sk pri lacnejšom variante by všetky ostatné práce za viac ako pol milióna eur zaplatilo mesto z vlastných zdrojov, pri drahšom by muselo z mestského rozpočtu dať až takmer milión eur. Radnica preto odmieta pristúpiť na takéto podmienky. Poslanci v Dolnom Kubíne sa zhodli, že mesto ďalej nebude rokovať so SFZ.


Futbalový štadión v Dolnom Kubíne je jeden z 21 štadiónov, ktoré zahrnul Slovenský futbalový zväz do projektu schváleného vládou SR. Počas desiatich rokov by mala vláda poskytnúť SFZ 45 miliónov eur s tým, že zväz zodpovedá za spoluprácu so samosprávami pri výbere športovísk, ktoré do roku 2022 zmodernizujú a zrekonštruujú. Z celkovej investície projektov by mali samosprávy prispieť 40 percentami, zvyšok zaplatí štát.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies