V kubánskej väznici protestujú hladovkou

NETKY.SK • 22 Apríl 2013, 06:59 • 2 min
V kubánskej väznici protestujú hladovkou

WASHINGTON - Už viac ako polovica zo 166 trestancov zadržaných na americkej základni v kubánskom zálive Guantánamo sa zapojila do protestnej hladovky. Jedlo odmieta prijímať 84 väzňov, z nich už piatich museli hospitalizovať.

slovakia

left justify in out

Podľa Američanov však žiadny z nich nie je v ohrození života. Ešte v piatok evidovali 63 hladovkárov, v utorok "len" 45. Väzni týmto spôsobom protestujú proti tomu, že napriek dlhoročnej väzbe v ich prípadoch často ešte ani nevzniesli obvinenia.

Americkú väznicu nachádzajúcu sa v zálive na Kube zriadili v rámci takzvanej vojny proti teroru po útokoch na Spojené štáty z 11. septembra 2001. Zadržiavanie bez procesu ako aj kontroverzné vyšetrovacie praktiky viedli ku kritike zariadenia po celom svete. Na Guantáname sa stále nachádza vyše 100 väzňov, ktorých podľa oficiálnych miest nie je možné prepustiť alebo presunúť na iné miesto. Väčšinu z nich pritom zadržiavajú bez toho, aby proti nim vzniesli akékoľvek obvinenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona