V ktorých slovenských mestách sa platí za odpad najviac?

NETKY.SK • 26 Máj 2020, 13:34 • 2 min
V ktorých slovenských mestách sa platí za odpad najviac?

Väčšina Slovákov zaznamenala tento rok zvýšenie poplatkov za komunálny odpad. V ktorých obciach a mestách sú poplatky najvyššie a naopak, kde sa za odpad platí najmenej?

slovakia

left justify in out

Najviac za odpad platia tieto obce

Z okresných miest, ktoré skládkujú, najviac za odpad platia v Hlohovci, Bánovciach nad Bebravou, Šali a Topoľčanoch. Obyvatelia týchto okresných miest zaplatia 35 až 36 eur na osobu za rok.

 

V ktorých mestách zaplatia obyvatelia za odpad najmenej?

Najmenej platia v Medzilaborciach a Námestove, a to 13 eur. Uviedla to analytička Eva Sadovská zo spoločnosti Wood & Company. Hovorca Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák hovorí, že zvyšovanie poplatku za skládkovanie je reakciou na novelu zákona o uložení odpadu na skládkach.

 

img

 

Poplatky sa zvýšili vo viacerých mestách

"V niektorých mestách schválili zvýšenie cien aj o niekoľko desiatok percent. V Bytči išlo o zvýšenie poplatkov o vyše 60 percent, v prípade Partizánskeho a Vranova nad Topľou o vyše polovicu," hovorí Sadovská. V ďalších 49 okresných mestách bol nárast poplatkov medziročne vyšší o 10 až 50 percent.

 

Skládkovanie je každým rokom drahšie

Sadovská konštatuje, že obce pri zvyšovaní poplatkov nemajú na výber. Väčšina okresných miest odpad skládkuje a práve poplatky za skládkovanie v posledných rokoch rastú.Kaliňák približuje, že výška poplatku za skládkovanie komunálneho odpadu sa vďaka novele zákona zvyšuje každý rok a bude sa zvyšovať do roku 2021.

 

img

 

Čo pokrývajú náklady za komunálny odpad?

Náklady za komunálny odpad pokrývajú podľa Kaliňáka aktivity súvisiace s nakladaním so zmesovým komunálnym odpadom, s biologicky rozložiteľným odpadom, triedením, čistením komunikácie, údržba zelene a cintorínov."Poplatok za uloženie komunálneho odpadu na skládku odpadu je aktuálne stanovený podľa úrovne vytriedenia komunálneho odpadu a je závislý nielen od činnosti obce ako poplatníka a od držiteľa odpadu, ale aj od aktivít výrobcov a ich organizácie zodpovednosti výrobcov na území obce," uviedol Kaliňák. ZMOS však tvrdí, že nie je preukázaný súvis medzí zvýšením poplatku za uloženie odpadu na skládku a znížením miery skládkovania.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona